Lauksaimniecība nogalina daudz vairāk bišu, nekā mums varētu šķist (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bites
Bites Foto: Unsplash

Lauksaimniecībā izmantoto ķimikāliju kokteilis ievērojami palielina mirstību bišu vidū, tomēr likumdevēji, kas kontrolē pesticīdu maisījumu izmantošanu lauksaimniecībā, šīs briesmas neaptver.

Bites un citi apputeksnētāji ir ļoti nozīmīgi labībai un savvaļas biotopiem. Straujš šo kukaiņu populācijas samazinājums ir ievērojams drauds dabiskajām ekosistēmām un pārtikas ražošanas nozarēm.

Jaunā metadatu analīzē, kas aptvēra vairākus desmitus pēdējo 20 gadu laikā publicētu pētījumu, parādīta pesticīdu, parazītu un nepietiekama uztura ietekme uz bišu uzvedību un veselību. Pētnieki atklāja, ka katram no minētajiem kaitējumiem ir negatīva ietekme uz bitēm, palielinot mirstību to vidū, rakstīts zinātnes vietnē "Science Alert".

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, arī atklāts, ka lielāko kaitējumu bitēm nes nevis individuāli pesticīdi, bet gan to kombinācijas.

“Mijiedarbe starp dažādām lauksaimniecības ķimikālijām ievērojami palielina mirstību bišu vidū,” rakstīja viens no pētījuma autoriem Harijs Siviters.

Pētījumā secināts, ka pašreizējie ierobežojumi attiecībā pret pesticīdu lietošanu nav pietiekami un neaizsargā bites no mirstības pieauguma.

Aptuveni 75% no pasaules labības, augļiem un sēklām, ko pārtikā cilvēki lieto ikdienā, ir atkarīgi no apputeksnētājiem. 2019. gadā zinātnieki secināja, ka teju puse no visām kukaiņu sugām pasaulē turpina samazināties, savukārt trešā daļa no tiem varētu izmirt līdz gadsimta beigām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu