Taliban sasnieguši Kabulu: ASV evakuē vēstniecības personālu, prezidents pametis valsti (79)

CopyLinkedIn Draugiem X
Taliban
Taliban Foto: SCANPIX

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, bet ASV amatpersonas ziņo, ka no ASV vēstniecības Kabulā tiekot evakuēti valsts diplomāti un steigšus tiek iznīcināti konfidenciāli dokumenti. BBC ziņo, ka ASV atbalstītā režīma prezidents Ašrafs Ganī ir pametis valsti, dodoties Tadžikistānas virzienā.

Aculiecinieki ziņo, ka līdz šim Taliban nav saskārušies ar ievērojamu pretestību un, iespējams, ka Kabula kritīs bez cīņas.

"Taliban" runasvīrs ir paziņojis, ka kaujiniekiem, kuri sasnieguši valsts galvaspilsētu, ir pavēlēts neiesaistīties cīņā ar afgāņu varasiestādēm.

“Netiks aizskarta neviena cilvēka dzīvība, īpašums un cieņa, un Kabulas pilsoņu dzīvībām briesmas nedraud,"

norādīts paziņojumā.

NBC korespondents Ričards Engels ziņo, ka virs Kabulas debesīm redzami vairāki helikopteri un pilsētas ielas ir pilnas ar automobiļiem, ar kuriem tiek evakuētas ASV un citu valstu amatpersonas.

Ainas no Kabulas raisa tuvas asociācijas ar notikumiem Saigonā 1975. gadā, kad amerikāņi steigā evakuēja darbiniekus no vēstniecības toreizējā Vjetnamas galvaspilsētā, sekojot 20 gadus ilgstošam asiņainam karam, kurā dzīvības zaudēja vairāki miljoni vjetnamiešu.

Vietumis pilsētā dzirdama šaudīšanās, ASV vēstniecības tuvumā nolaižas militārie helikopteri. ASV Valsts departaments komentārus par notiekošo pagaidām nav sniedzis, bet divas ASV militārpersonas, neizpaužot savus vārdus, norādījušas, ka diplomāti vēstniecībā steigšus iznīcina svarīgus dokumentus.

Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss piebildis, ka ASV prezidenta Džo Baidena prioritāte esot ārvalstīs strādājošo amerikāņu drošība.

Praiss uzsvēra, ka vēstniecība turpinās darbu savā līdzšinējā atrašanās vietā, taču vienlaikus nenoliedza ziņas, ka vēstniecība varētu tikt pārcelta uz Hamida Karzai starptautisko lidostu.

Viņš arī pavēstīja, ka tiks organizēti ikdienas avioreisi, lai evakuētu afgāņu tulkus un citas personas, kas sadarbojušās ar ASV un, tuvojoties talibiem, bažījas par savām dzīvībām.

Tikmēr Pentagons paziņojis, ka uz Kabulu vēstniecības darbinieku evakuācijas nodrošināšanai nekavējoties tiek nosūtīti 3000 karavīru.

Kā ziņots, svētdienas rītā talibi pārņēma savā kontrolē Nangarhāras provinces galvaspilsētu Džalālābādu Afganistānas austrumos netālu no svarīga robežpunkta pie Pakistānas robežas, līdz ar to no bloķējot Kabulu arī no austrumiem.

Džalālābādā talibi iegājuši bez kaujām, apliecinājuši iedzīvotāji un amatpersonas. Lēmums nepretoties pieņemts, lai novērstu civiliedzīvotāju upurus.

Saņemtas zinas, ka svētdien talibu rokās nonākusi arī Hosta, tāda paša nosaukuma provinces galvaspilsēta, bet sestdien talibi ieņēma lielāko pilsētu Afganistānas ziemeļos, Balhas provinces galvaspilsētu Mazārešarīfu.

Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Kauju dēļ mājas bijuši spiesti pamest simtiem tūkstoši cilvēku, un pēdējās dienās bēgļi pārpludinājuši Kabulu, kur viņi ierīko apmetnes parkos un citās publiskās vietās.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu