Uz lielā ekrāna Ivo Brieža dokumentālā filma "Homo Sovieticus" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Homo Sovieticus"
"Homo Sovieticus" Foto: publicitātes

Režisora Ivo Brieža dokumentālā filma par padomju cilvēku 30 gadus pēc PSRS sabrukuma - "Homo Sovieticus" - pirmizrādi piedzīvos 23. augustā kinoteātrī "Splendid Palace".

1991. gads bija pagrieziena punkts Eiropā un pasaulē. Tam pat tika dots apzīmējums "Vēstures beigas". Togad Baltijas valstis atguva un nostiprināja savu neatkarību un sabruka PSRS impērija. Liecinieki 20. gadsimta pēdējās impērijas galam bija vairākas paaudzes, kuru dzīves, uzskatus un vērtības ietekmēja tieši šis laiks.

Ir pagājuši 30 gadi, un režisors Briedis kopā ar scenāristi Ritu Rudušu bijušajā Padomju Savienībā satiek savus vienaudžus, kuri PSRS sabrukuma brīdī bija jaunieši un šo vēsturisko mirkli uztvēra kā savas dzīves scenāriju.

Filmas veidotāji tiekas ar saviem vienaudžiem Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā un Čehijā, kuri, brūkot Padomju Savienībai, 1991. gadā tika uzaicināti uz tā laika centrālo televīziju, lai Vladimira Poznera vadībā diskutētu - būt vai nebūt Padomju Savienībai. Režisors Briedis un scenāriste Ruduša tiekas ar cilvēkiem, kuri ilgojas pēc dzīves Padomju Savienībā, un ekspertiem Anni Aplbaumu un Ļevu Gudkovu, kuri pētījuši "Homo Sovieticus" fenomenu.

Ivo Brieža dokumentālā filma "Homo Sovieticus" (studija Mistrus Media)
Ivo Brieža dokumentālā filma "Homo Sovieticus" (studija Mistrus Media) Foto: kadrs no filmas

Filmas režisors ir Briedis, scenārija autore - Ruduša. Filma "Homo Sovieticus" veidota kā Latvijas filmu studijas "Mistrus Media", Lietuvas filmu studijas "Monoklis" un Čehijas filmu studijas "Frame Films" kopprodukcija. Galvenais operators ir Mārtiņš Jurevics, montāžas režisori - Tomašs Elšīks no Čehijas un Toms Krauklis, mūzikas autors - komponists Martins Bjalobžeskis no Lietuvas.

Producente pavēstīja, ka filma jau izrādīta starptautiskajā cilvēktiesību dokumentālo filmu festivālā "One World" Prāgā un septembrī tiks demonstrēta starptautiskajā kino festivālā "Astra Film" Rumānijā. "Artdocfest" laikā 7. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notiks filmas seanss angļu valodā.

Filmas reklāmas rullītis.

HOMO SOVIETICUS. Treileris. from Mistrus Media on Vimeo.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu