Irāna veido pierobežas buferjoslas iespējamajiem afgāņu bēgļiem (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Irāna svētdien paziņojusi, ka veido pierobežas buferjoslas iespējamajiem afgāņu bēgļiem, kuri, domājams, pametīs valsti, kas gandrīz pilnībā nonākusi islāmistu grupējuma "Taleban" kontrolē, savukārt Albānija izteikusi gatavību dot pagaidu patvērumu simtiem afgāņu, kas tālāk dotos uz ASV, tai skaitā valdības amatpersonām, intelektuāļiem un sievietēm līderēm.

"Mēs gaidījām jaunu bēgļu vilni no Afganistānas pirms diviem mēnešiem un jau tobrīd sākām veidot pagaidu buferjoslas pie trim robežkontrolpunktiem. Kolīdz situācija atkal kļūs vieglāka, bēgļi varēs atgriezties mājās," ziņu aģentūrai IRNA pastāstījis Irānas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Huseins Gasemi, piebilstot, ka saistībā ar Covid-19 situāciju buferjoslās uzturēsies arī Irānas Veselības ministrijas pārstāvji.

1979.gadā, sākoties Padomju Savienības invāzijai Afganistānā, Irāna ļāva savā teritorijā ienākt vairāk nekā trim miljoniem afgāņu bēgļu.

Tikmēr Albānija, kas ir NATO dalībvalsts, saņēmusi Vašingtonas lūgumu "apsvērt iespēju kļūt par tranzītvalsti afgāņu politiskajiem imigrantiem, kuru galamērķis būtu ASV," - simtiem cilvēku no intelektuāļu aprindām, kā arī sievietēm aktīvistēm, kuras talibi varētu sodīt ar nāvi.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" izteicies premjerministrs Edi Rama, viņa valsts ir "gatava dalīt šo nastu". "Mēs neteiksim "nē" - un ne jau tikai tādēļ, ka to lūdz mūsu lielais sabiedrotais, bet tādēļ, ka mēs esam Albānija," viņš rakstījis.

Talibiem aplencot Kabulu un gatavojoties tuvāko dienu laikā pārņemt savā kontrolē visu valsti, ASV, Lielbritānija un citas rietumvalstis steidz evakuēt no turienes gan savus pilsoņus, gan afgāņus, kas strādājuši viņiem un baidās no iespējamajām talibu represijām.

Arī Kanāda paudusi gatavību uzņemt vairāk nekā 20 000 bēgļus.

2013.gadā Albānija pēc ASV iestāžu un ANO pieprasījuma piekrita uzņemt apmēram 200 Irānas opozīcijas grupējuma "Irānas Tautas modžahedu organizācija" biedrus. Pa šo laiku viņu skaits pieaudzis līdz 3000 un viņi veido lielāko šā grupējuma trimdas kopienu pasaulē.

Kā ziņots, "Taleban" ielencis Kabulu, bet solījis neieņemt pilsētu ar spēku.

Grupējuma pārstāvis Suhails Šahīns raidsabiedrībai BBC svētdien paziņojis, ka talibi grib pārņemt valsti pilnīgā kontrolē "dažu tuvāko dienu laikā" un plāno "iekļaujošu islāmisku valdību, (..) kurā būs pārstāvēti visi afgāņi".

Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu