Lietuvas iekšlietu ministre cenšas panākt izmaiņas ES aktos par nelegālo migrāciju (8)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite Foto: Publicitātes foto

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite vērsusies pie valsts prezidenta Gitana Nausēdas, lūdzot viņu tuvākajā Eiropadomes sanāksmē izvirzīt jautājumu par nepieciešamību mainīt Eiropas Savienības (ES) tiesību aktus nelegālās migrācijas jomā.

Kā pirmdien paziņojusi Lietuvas Iekšlietu ministrija, ES tiesību aktiem robežu apsardzības, migrācijas un patvēruma jomā jānodrošina apstākļi, lai Lietuva un citas ES dalībvalstis varētu sekmīgi reaģēt uz nelegālās migrācijas plūsmām un kontrolēt tās hibrīdkara apstākļos.

"Mūsu kaimiņvalsts Baltkrievijas režīms izmanto migrantus kā rīku savu politisko mērķu sasniegšanai. Tā ir organizēta kaitnieciska darbība, tādēļ ES atbildei jābūt stingrai un noteiktai, un ES tiesību aktiem jāatbilst jaunajai realitātei, skaidri nosakot, ko ES dalībvalstis drīkst darīt un kas tām jādara, lai aizšķērsotu ceļu trešo valstu ļaunprātībām," paziņojumā uzsvērusi Bilotaite.

"Šis jautājums jāapspriež augstākajā līmenī, tādēļ es lūdzu prezidentu izvirzīt to arī Eiropadomē, lai aizsargātu gan mūsu valsts, gan visas ES intereses," viņa norādījusi.

Pēc ministres teiktā, nepieciešamību mainīt un pilnveidot attiecīgos tiesību aktus apliecinājusi Lietuvas pieredze saskarsmē ar apzināti veicinātu nelegālo migrāciju, kas ir tikai viens hibrīdagresijas elements.

Viņa atgādinājusi, ka izšķiršanās par tiesību aktu grozījumiem nacionālajā līmenī ne tikai palīdzējusi Lietuvai stabilizēt situāciju un apturēt migrācijas plūsmu, bet arī nodrošinājusi iespēju valstij pildīt savas starptautiskās saistības, dodot iespēju iesniegt patvēruma lūgumus robežkontroles punktos vai tranzīta zonās, ka arī Lietuvas diplomātiskajās pārstāvniecībās vai konsulārajās iestādēs.

Aizvadītajā diennaktī Lietuvas robežsargi piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju vairākus desmitus migrantu, kas nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvas teritorijā, pirmdien pavēstīja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests un Statistikas departaments

Robežsargi fiksējuši gadījumus, kad Lietuvā atkal mēģinājuši iekļūt cilvēki, kas jau bija piespiesti doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Pierobežas teritorijas novērošanai Lietuvas robežsardze izmantojusi savu helikopteru, kā arī Latvijas un Polijas lidmašīnas.

Jautājumu par migrācijas un patvēruma sistēmu pārvaldību reglamentējošo ES tiesību aktu atbilstību hibrīdkara apstākļiem Bilotaite gatavojas izvirzīt arī trešdien paredzētajā ES iekšlietu ministru attālinātajā apspriedē.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieauga, un kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3.augusta, pildot iekšlietu ministres rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kuri nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ, bet stabilizējoties situācijai Lietuvā, nelegālo migrantu skaits sāka pieaugt pie Baltkrievijas robežām ar Latviju un Poliju.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svetlanai Tihanovskai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu