Turcija izsaka atzinību par talibu "pozitīvajiem vēstījumiem"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Turcija otrdien apliecināja atzinīgu vērtējumu "pozitīvajiem vēstījumiem", ko starptautiskajai sabiedrībai pēc varas pārņemšanas Afganistānā pauduši talibu kaujinieki.

Turcija pēdējo mēnešu laikā risinājusi sarunas ar talibu līderiem par dažādiem jautājumiem, arī par Ankaras piedāvājumu aizsargāt Kabulas lidostu pēc ASV karaspēka izvešanas.

Talibu spēkiem nedēļas nogalē ienākot Kabulā, Turcija vēstniecības darbiniekus pārvietojusi uz lidostu, bet pirmdien no Afganistānas evakuējusi vairāk nekā 300 Turcijas pilsoņu.

Attiecībā uz piedāvājumu apsargāt lidostu Turcija šobrīd saglabā nogaidošu nostāju, pasākumā Jordānijas galvaspilsētā Ammānā sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

"Mēs atzinīgi vērtējam pozitīvos vēstījumus, ko talibi pauduši ārzemniekiem, diplomātiskajām misijām un pašu iedzīvotājiem.

Es ceru, ka mēs redzēsim [šādu pieeju] viņu darbos," norādīja ministrs.

"Mēs Afganistānā turpinām dialogu ar visām pusēm, arī talibiem," piebilda ministrs.

"Tagad [afgāņi] diskutēs par visiem šiem jautājumiem savā starpā. Par to, kas piedalīsies pārejā, kāda pagaidu valdība viņiem būs. Mēs redzēsim un par to visu diskutēsim."

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji, kā arī "Taliban" līderi brīdinājuši talibu kaujiniekus nenodarboties ar laupīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu