Afgāņu režisore Sara Karimi: "Viņi aizliegs visu mākslu" (22)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sara Karimi
Sara Karimi Foto: publicitātes

Teroristu grupējumam "Taliban" pārņemot varu Afganistānā, tiks aizliegta visa māksla, trauksmi ceļ viena no atpazīstamākajām afgāņu kino režisorēm Sara Karimi. 

Karimi, kas guva starptautiskus panākumus ar 2019. gada filmu "Hava, Maryam, Ayesha" - uzslavas par to rakstījuši daudzi kino kritiķi, sajūsmā bija arī aktrise Andželina Džolija  - izplatījusi vēstuli, saucienu pēc palīdzības. 

"Viņi nāk, lai mūs nogalinātu," viņa raksta vēstulē, ko izplatīja 13. augustā, īsi pirms Kabulas krišanas. 

Vēstule

Sara Karimi šobrīd ir valstij piederošās Afganistānas filmu kompānijas vadītāja. Tā tika dibināta tālajā 1968. gadā.

"Es rakstu jums ar salauztu sirdi, cerībā, ka spēsiet pievienoties man un palīdzēt visiem ļaudīm, īpaši kino cilvēkiem, lai izglābtos no Taliban," viņa raksta. Viņa piemin talibu brutālos noziegumus, slepkavības, īpaši attiecībā uz sievietēm. 

Viņa nesaprot, kā visa rietumu pasaule ir izvēlējusies uz šo krīzi noskatīties un klusēt.  "Es nesaprotu šo pasauli," viņa raksta. "Ja talibi gūs virsroku, viņi aizliegs visu veidu mākslu. Es un citi kino ļaudis būsim viņu sarakstā kā nākamie upuri. Viņi atņems sievietēm tiesības."

"Kad pie varas bija "Taliban", skolās nebija nevienas meitenes," viņa saka. "Kopš tā laika skolās ir aptuveni deviņi miljoni meiteņu. Šajās dažās dienās talibi ir iznīcinājuši jau vairākas skolas, un divi miljoni meiteņu šobrīd ir bez iespējām mācīties. Mēs varam drīz arī zaudēt piekļuvi internetam. Atbalstiet mūs! Pirms nav par vēlu."

Diemžēl jau divas dienas pēc šīs vēstules izplatīšanas talibi ieņēma Kabulu, radot haosu lidostā, kur daudzi pulcējās, lai pamestu pilsētu.

Režisore savus novērojumus un pārdomas publicē sociālajos tīklos. 

"Taliban" un sieviešu tiesības

Laikā no 1996. līdz 2001. gadam "Taliban" kontrolēja Afganistānu, pārvaldot to pēc stingras šariata likumu interpretācijas. Tolaik meitenēm un sievietēm bija aizliegts mācīties, strādāt, pamest mājas bez vīriešu dzimuma radinieka pavadības, parādīties sabiedrībā neaizklātām, izmantot ārstu-vīriešu pakalpojumus (tā kā sievietēm bija aizliegts strādāt, veselības aprūpe sievietēm faktiski nebija pieejama), iesaistīties politikā vai publiski uzstāties.

Ja sievietes šos noteikumus pārkāpa, viņām varēja piespriest miesassodus - sākot ar publisku pēršanu un beidzot ar nomētāšanu ar akmeņiem. Vardarbība pret sievietēm un izvarošanas bija bieža parādība, norāda organizācija "Amnesty International".

Tagad "Taliban" cenšas pozicionēties kā mazāk brutāls režīms, solot nesodīt cilvēkus, kas sadarbojušies ar kritušo Afganistānas valdību, un "cienīt sieviešu tiesības". Grupējuma runasvīrs raidorganizācijai BBC sacījis, ka sievietēm būšot pieejamas izglītības un darba iespējas, ja viņas valkās hidžābu.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu