Valdība piedāvā vakcīnas, kurām drīz beigsies derīguma termiņš, pārdot Taivānai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Scanpix

Oktobra beigās kopumā 276 672 ražotāja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devām un 85 200 ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas devām iztecēs termiņš, tādēļ drīzumā būs jālemj, ko darīt ar pārpalikumiem, valdības sēdē atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) aicināja potenciālo valstu vidū, kam šīs devas tiks piedāvāts iegādāties, iekļaut arī Taivānu. Atbalstu šai iecerei sēdē pauda arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

"Šiem [vakcīnu] atlikumiem esot noliktavās, ar katru nedēļu potenciāli pieaug riski, ka šie derīguma termiņi var pienākt un mēs varam nepagūt šīs vakcīnas izlietot," stāstīja ministrs, atgādinot, ka jau iepriekš pieņemts lēmums citām valstīm ziedot "AstraZeneca" vakcīnas.

Līdz ar to Veselības ministrija drīzumā nāks klajā ar dažādiem scenārijiem, ņemot vērā rudenī prognozēto vakcīnu izlietojumu, kā arī faktu, ka nākotnē riska grupās esošajiem varētu piedāvāt saņemt trešo vakcīnas devu.

"Mēs aicināsim valdību tuvākajā laikā skatīt (..) to, kā rīkoties ar tām "AstraZeneca" un "Pfizer"/"BioNTech" devām, kurām drīz pienāks derīguma termiņš," atklāja politiķis, pieļaujot, ka daļu "Pfizer"/"BioNTech" devu varētu potenciāli pārdot citām valstīm.

Saskaņā ar ministra sēdē sniegto informāciju, vēl 33 016 "AstraZeneca" devām un 69 030 "Pfizer"/"BioNTech" devām termiņš iztecēs novembra beigās.

Jau ziņots, ka 6.jūlijā valdībā nolemts ziedot 165 600 "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 devas Gruzijai, Moldovai, Melnkalnei, Kenijai un Albānijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu