ST vērtēs normas, kas nosaka kriminālatbildību par aicinājumu likvidēt Latvijas neatkarību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa.
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa. Foto: Latvijas Republikas Satversmes Tiesa

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par normu, kas noteica kriminālatbildību par aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, informēja tiesā. 

Lieta ierosināta pēc Maksima Koptelova pieteikuma. Pieteikuma iesniedzējs 2016.gada 29.februārī interneta vietnē publicējis uzsaukumu, kurā aicināja vākt parakstus par Latvijas iestāšanos ASV sastāvā. Ar tiesas spriedumu pieteikuma iesniedzējs tika atzīts par vainīgu apstrīdētajā Krimināllikuma normā paredzētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.

Pieteicējs lūdz ST vērtēt Krimināllikuma 82.panta pirmās daļas redakcijā, kas bija spēkā no 2013.gada 1.aprīļa līdz 2016.gada 10.maijam, atbilstību Satversmes 100.panta pirmajam teikumam un 2016.gada 21.aprīļa likuma "Grozījumi Krimināllikumā" pārejas noteikuma atbilstību Satversmes 1.pantam un 92.panta otrajam teikumam.

Krimināllikuma 82.panta pirmā daļa redakcijā, kas bija spēkā līdz 2016.gada 10.maijam noteica, ka par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

2016.gada 21.aprīļa likuma "Grozījumi Krimināllikumā" pārejas noteikums noteic, ka 2016.gada 21.aprīļa likuma nosacījumi neattiecas uz personām, kuras izdarījušas noziedzīgu nodarījumu līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai.

Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Savukārt 92.panta otrais teikums, ka

ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu.

Satversmes 100.panta pirmais teikums uzsver, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

Pieteikuma iesniedzējs norāda, ka šīs normas normas aizskarot Satversmes 100.panta pirmajā teikumā ietvertās tiesības uz vārda brīvību.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 18.oktobrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2022.gada 17.janvāris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu