Drošas skolas principi un plašākas pulcēšanās iespējas: valdība informē par nolemto (5)

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vada Ministru kabineta pirmo klātienes sēdi kopš Covid-19 pandēmijas sākuma. Foto: Zane Bitere/LETA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šodien, 17.augustā, notika kārtējā Ministru kabineta sēde. Tajā ministri vienojās par dažādiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumos. Preses konferencē pēc sēdes valdības pārstāvji informē par nolemto.

Preses konferencē pēc sanāksmes informē par nolemto

Preses konferencē piedalās: 

💬 Ministru prezidents Krišjānis Kariņš;

💬 Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece;

💬 Iekšlietu ministre Marija Golubeva;

💬 Satiksmes ministrs Tālis Linkaits;

💬 Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs;

💬Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Sejas masku lietošana skolās iekštelpās būs obligāta

IZM izstrādāto grozījumu noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022. mācību gadu klātienē.

IZM atzīmēja, ka mutes un deguna aizsegu var nelietot bērni, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī sportisti sporta treniņu laikā.

Mācību gads visos izglītības posmos sāksies klātienē

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kuru mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022. mācību gadu klātienē.

Kā norādīja IZM, turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs - tostarp vispārējā un augstākajā izglītībā.

Paplašina treniņu un pulcēšanās iespējas iekštelpās

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumiem kārtībā par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanā, turpmāk būs plašākas iespējas organizētā un kontrolētā veidā iekštelpās organizēt sporta sacensības. Ievērojot visus epidemioloģiskos drošības pasākumus, dažādu sporta veidu sacensības drīkstēs notiks arī iekštelpās.

Pēc Kultūras ministrijas (KM) ierosinājuma veiktie grozījumi paredz, ka prasība par divu metru distanci sēdvietu izkārtošanā tiek attiecināta uz divām personām, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, vai dažādu mājsaimniecību sēdvietām. Paredzēts, ka mājsaimniecību pārstāvju atbilstība tiks identificēta, personalizējot biļetes to iegādes vietā vai identificējot personas ieejas biļešu kontroles un apsēdināšanas brīdī. Pasākuma rīkotājs būs atbildīgs par to, ka pasākuma norises vietā apmeklētāji atrodas tiem paredzētajās vietās.

Piedāvā vakcīnas, kurām beidzies derīguma termiņš, pārdot Taivānai

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) aicināja potenciālo valstu vidū, kam šīs devas tiks piedāvāts iegādāties, iekļaut arī Taivānu. Atbalstu šai iecerei sēdē pauda arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

"Šiem [vakcīnu] atlikumiem esot noliktavās, ar katru nedēļu potenciāli pieaug riski, ka šie derīguma termiņi var pienākt un mēs varam nepagūt šīs vakcīnas izlietot," stāstīja ministrs, atgādinot, ka jau iepriekš pieņemts lēmums citām valstīm ziedot "AstraZeneca" vakcīnas.

Informē par iespējamiem nākotnes soļiem

"Mums šobrīd nav nekāda pamata uzskatīt, ka Latvijā saslimstība nepieaugs. Ir visi iemesli domāt, ka saslimstība turpinās augt. Pie šiem esošajiem apstākļiem, ja būtiski nemainās situācija vai drošības pasākumu politika, tad, visticamāk, skaitli 100 mēs sasniegsim tuvāko divu vai vienas nedēļas laikā," sacīja ministrs, piebilstot, ka tādā gadījumā būs pamats ieviest jaunus ierobežojumus, taču neminot konkrēti kādus.

Vakcinācijas kursu varēs pabeigt ar dažādu ražotāju vakcīnām

Kā informēja Veselības ministrijā, saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendāciju veiktas izmaiņas vakcinācijas rokasgrāmatā, kas ļauj primārajai imunizācijai pret Covid-19 izmantot arī atšķirīgu tehnoloģiju jeb tā saucamo heterologo vakcināciju.

Lēmumu par vakcinācijas pabeigšanu ar cita ražotāja vakcīnu pieņems ārsts vai ārsta palīgs sadarbībā ar pacientu. Taču IVP sniegusi viedokli, ka jaukta Covid-19 vakcīnu tehnoloģiju izmantošana abām devām nav sliktāka kā vienas tehnoloģijas shēmas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu