Rinkēvičs atbalsta Moldovas eirointegrācijas centienus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) vizītes laikā paudis atbalstu Moldovas eirointegrācijas centieniem, informēja Ārlietu ministrija.

Rinkēvičs oficiālās vizītes Moldovā laikā tikās ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu un parlamenta Ārlietu komisijas vadītāju Doinu Germani, premjerministri Natāliju Gavriļicu, ārlietu un Eiropas integrācijas ministru Niku Popesku. Sarunās pārrunātas Latvijas un Moldovas divpusējās attiecības, attīstības sadarbības politikas ietvaros sniegtais atbalsts Moldovai, Eiropas Savienības (ES) un Moldovas attiecības, gatavošanās Austrumu partnerības samitam, kas plānots šī gada decembrī, kā arī drošības situācija ES kaimiņu reģionā un Afganistānā.

Rinkēvičs paudis Latvijas atbalstu jaunās valdības nospraustajām prioritātēm turpmāku reformu īstenošanā. Rinkēvičs uzsvēris, ka vēlētāju dotais "stingrais mandāts dod iespēju valdībai spert izšķirīgus soļus pozitīvu pārmaiņu ieviešanai valstī".

Runājot par ES un Moldovas attiecībām, Rinkēvičs atkārtoti apstiprināja Latvijas atbalstu Moldovas ciešākas integrācijas centieniem, akcentējot Asociācijas līguma un Dziļas un visaptverošas brīvās tirdzniecības nolīguma (AA/DCFTA) īstenošanas un ieviesto reformu neatgriezeniskuma nodrošināšanas nozīmi. Ministrs apliecinājis, ka Latvija turpinās sniegt Moldovai praktisku palīdzību reformu īstenošanā un dalīties savā ES integrācijas pieredzē. "Būtiski panākt taustāmus rezultātus labas pārvaldības, tiesu sistēmas un pretkorupcijas reformu jomās," sacījis Latvijas ārlietu ministrs.

Puses pārrunāja gatavošanos Austrumu partnerības samitam decembrī. Rinkēvičs norādījis, ka Latvija iestājas par Austrumu partnerības politikas stiprināšanu, kā arī ciešākas ES sadarbības veidošanu ar Moldovu, Ukrainu un Gruziju. Ministrs norādīja, ka Latvija atzinīgi vērtē "Asociēto valstu trio" iniciatīvu, lai stiprinātu savstarpējo sadarbību Eiropas integrācijas un Austrumu partnerības jautājumos.

Amatpersonas pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, uzsverot, ka ekonomiskās sadarbības jomā vērojama pozitīva pieauguma tendence. Latvija sniedz Moldovai atbalstu attīstības sadarbības ietvaros kopš 2005.gada. Amatpersonas vienprātīgi pauda atbalstu abu valstu sadarbības veicināšanai starp uzņēmējiem un aicinot izmantot abu valstu pieredzi, lai veidotu uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka pastāv iespējas attīstīt sadarbību IKT nozarē, kas ir viena no visstraujāk augošajām Latvijas industrijām. Tāpat tika pārrunātas parlamentārās sadarbības aktualitātes un iespējas. Moldovas puse pateikusies par Latvijas atbalstu, ziedojot vakcīnas pret Covid-19 šī gada augustā.

Puses pārrunāja sadarbību noturības pret dezinformāciju stiprināšanā. Rinkēvičs uzvēris Latvijas gatavību arī turpmāk dalīties pieredzē un zināšanās ar Moldovas partneriem.

Tikšanās laikā sarunu partneri pārrunāja arī situāciju Pārdņestrā. Ministrs pauda Latvijas atbalstu ieilgušā konflikta risināšanā ar miermīlīga dialoga palīdzību EDSO vadītā "5+2" formāta ietvaros, respektējot Moldovas starptautiski atzītās robežas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu