IZM informē par "drošas skolas" kritērijiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Šodien plkst.11 Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apmeklētāju centrā "Zinātava" preses konferencē informēs par jaunā mācību gada aktualitātēm un "drošas skolas" kritērijiem, informēja IZM.

Preses konferencē informēs par drošas skolas protokolu, lai 1.septembrī sāktu klātienes mācības, kā arī sniegta informācija par citām ar jauno mācību gadu saistītām aktualitātēm.

Preses konferencē piedalīsies:

  • izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP)
  • IZM valsts sekretāra vietnieks - Sporta departamenta direktors Edgars Severs
  • IZM valsts sekretāra vietnieks - Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs

Vienlaikus preses konferencei IZM atklās jauno informācijas un sadarbības telpu "Zinātavu". Ministrijā skaidroja, ka "Zinātava" paplašina līdzšinējās IZM Informācijas centra darbības robežas, turpmākajās norisēs paredzot arī publiskus pasākumus, tikšanās, seminārus, lekcijas, diskusijas, radošās darbnīcas. Jaunās informācijas telpas koncepcija atbalsta atvērtu, uz dialogu vērstu pārvaldību, sadarbojoties ar jomu profesionāļiem, nevalstiskajām organizācijām un ikvienu, kas ieinteresēts ministrijas pārstāvēto nozaru darbībā.

Pēc preses konferences plānots stundu garš pasākums "Satiec ministri!", uz kuru Muižniece aicina tos, kuri vēlas ar viņu klātienē pārrunāt nozares aktualitātes. Savukārt pēc tam plkst.13 paredzētas debates "Vai mācībām jānotiek klātienē?", ko organizē Latvijas Skolu debašu izlases dalībnieki.

Debašu eksperti būs Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka (PP), Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis un "Laiks jauniešiem" vadītājs Gints Jankovskis, savukārt debašu moderatore būs Adele Pužule.

Visas "Zinātavas" atklāšanas norises tiks straumētas ministrijas profilā "Facebook".

Jau ziņots, ka, lai no 1.septembra skolās nodrošinātu Covid-19 drošu vidi, visiem skolēniem un izglītības iestādē nodarbinātajiem skolas koplietošanas telpās būs jālieto mutes un deguna aizsegi, otrdien lēma Ministru kabinets.

IZM izstrādāto grozījumu noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022.mācību gadu klātienē.

IZM atzīmēja, ka mutes un deguna aizsegu var nelietot bērni, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī sportisti sporta treniņu laikā.

Nodarbinātie izglītības iestādē, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, varēs nelietot mutes un deguna aizsegu. Mutes un deguna aizsegus mācību telpā varēs nelietot arī izglītojamie, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ņemot vērā, ka izglītojamie jaunākajā vecumposmā, 1.-3.klasē, vēl tikai mācās mācīties, tostarp apgūst lasītprasmi un attīsta komunikācijas prasmes, mutes un deguna aizsegu lietošana var to apgrūtināt. Turklāt izglītojamiem šajā vecumposmā trūkst iemaņu pareizu mutes un deguna aizsegu lietošanā, līdz ar to 1.-3.klases izglītojamie mācību telpā nelieto mutes un deguna aizsegus.

Minētais izņēmums nav attiecināms uz mutes un deguna aizsegu lietošanu koplietošanas telpās, piemēram, izglītības iestādes gaiteņos, vai gadījumā, kad izglītības iestādes vadītājs, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, ir pieņēmis ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par mutes un deguna aizsega lietošanu.

Ņemot vērā mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas apguves specifiku, arī šajā gadījumā nav jālieto mutes un deguna aizsegi. Fizisko aktivitāšu laikā personai ir apgrūtināta elpošana, tāpēc to norisē arī nav jālieto mutes un deguna aizsegi.

IZM atzīmēja, ka, apzinoties iespējamos riskus infekcijas izplatībai, ar Ministru kabineta protokollēmumu ir uzdots Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) veikt saslimstības ar Covid-19 monitoringu skolas vecuma bērniem un regulāri salīdzināt tās intensitāti 1.-3. klases izglītojamiem un citām klašu grupām. Ja tiks konstatēts, ka saslimstība 1.-3. klases izglītojamiem vismaz divu nedēļu periodā ir būtiski augstāka vai pieaug intensīvāk, nekā citām klašu grupām, IZM izskatīšanai Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupā būs jāvirza jautājums par mutes un deguna aizsegu obligātu lietošanu arī 1.-3. klases izglītojamiem izglītības procesā mācību telpā.

LETA jau ziņoja, ka jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu