EP priekšsēdētājs sola Lietuvai atbalstu robežas stiprināšanā (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Dāvids Marija Sasoli
Dāvids Marija Sasoli Foto: FREDERICK FLORIN / AFP)

Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Marija Sasoli, kas trešdien kopā ar Baltijas valstu parlamentu spīkeriem iepazinās ar situāciju pie Lietuvas robežas ar Baltkrieviju saistībā ar nelegālās migrācijas pieaugumu no šīs valsts, solījis Lietuvai atbalstu robežas nostiprināšanā.

»Kā viņš uzsvēris preses konferencē Viļņā, Lietuvas un Baltkrievijas robeža vienlaikus ir arī Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža un Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko izmanto migrantus kā politiskā spiediena ieroci.

"Lukašenko režīms tiešām izmanto šo nabaga cilvēkus, gan vīriešus, gan sievietes. Redzēju rīcību, kas raisa sašutumu, - robežsargi stumj cilvēkus pāri robežai," Sasoli sacījis, komentējot Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta publiskoto videoierakstu, kurā redzams, kā 12 Baltkrievijas robežsargi, kuriem bijis nekārtību apspiešanai paredzētais aprīkojums, tostarp vairogi, iegājuši Lietuvas teritorijā, mēģinot piespiest 35 migrantus šķērsot robežu.

"Tas ir jautājums, kas skar cilvēcību, bet vienlaikus arī ES robežu apsardzību," norādījis EP priekšsēdētājs.

'Redzējām, ka (..) tā ir Lukašenko režīma organizēta darbība. Kā jau teicu, ir vajadzīga rīcība un resursi, lai mēs varētu aizsargāt Eiropas telpu, tātad EP un citas ES institūcijas spers šādus soļus," viņš solījis.

Tikmēr Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte uzsvērusi, ka Lietuva šo incidentu vērtē ļoti nopietni un plāno reaģēt gan diplomātiskā, gan tiesiskā ceļā, un vienlaikus stiprināt arī robežas fizisko aizsardzību.

Pēc viņas sacītā, pie robežas fiksētais incidents nepārprotami apliecina Baltkrievijas amatpersonu līdzdalību nelegālās migrācijas veicināšanā.

"Tas ļoti skaidri [atspēko] visas runas par to, ka cilvēki, sak, nejauši izgājuši pastaigāties mežā un nejauši ieklīduši Lietuvā, (..) kā ne vienreiz vien nācies dzirdēt šā režīma propagandas kanālos, un ļoti skaidri apliecina, ka tajā piedalās institūcijas, pārkāpjot likumu," izteikusies premjere.

Kā ziņots, Baltkrievija par šo incidentu publiskojusi arī savu video, kurā nav redzams, kā migranti tiek piespiesti šķērsot robežu.

Pēc atkārtotiem Lietuvas robežsargu brīdinājumiem Baltkrievijas robežsargi atgriezušies savas valsts teritorijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu