Teātra festivāls "Homo Novus" izziņo programmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Ivetas Poles izrāde "Bee Matter"
Ivetas Poles izrāde "Bee Matter" Foto: publicitātes

Starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" programmu veidos 23 kultūras notikumi un izrādes, žurnālistiem pavēstīja festivāla rīkotāju pārstāve Sante Remere.

Festivāls šogad atzīmē 26. pastāvēšanas gadu. Remere norādīja, ka "Homo Novus" ir gatavs pārmaiņām un atrasties kraujas malā, meklējot jaunus organizatoriskus un radošus izrāžu pasniegšanas veidus.

"Arī šogad tiek turpināta tradīcija, kurā mēs vēlamies ciešāk sadarboties ar mūsu skatītājiem, aicinot viņus pieņemt un izmēģināt dažādas jaunas prakses un pieredzēt citādākas izrādes un to formātus. Galvenā ideja ir par tādu veidu meklēšanu, kā vienam otru labāk izprast, atpazīt kopīgās idejas, kas mūs vieno," norādīja festivāla rīkotāju pārstāve.

Par festivāla centru šogad ir izraudzīts Vidzemes tirgus, kas izvēlēts kā simboliska vieta, jo tirgū vienmēr notiek un ir notikušas cilvēku sastapšanās un mijiedarbība.

Vidzemes tirgus
Vidzemes tirgus Foto: Māra Brašmane

Remere atzīmēja, ka festivāla komanda vēlas nodrošināt iespēju ikvienam piedzīvot laikmetīgā teātra izrādes neatkarīgi no pieejamības prasībām. Šogad "Homo Novus" programmā iekļauti darbi, kas paredzēti arī nedzirdīgiem skatītājiem, teksta izrādes, kuras varēs pieredzēt arī cilvēki ar redzes traucējumiem, kā arī izrādes, kas notiks ar telefona palīdzību.

Festivāls šogad notiks ne tikai Rīgā, bet ar vairākiem projektiem aptvers arī citus Latvijas reģionus. Remere uzsvēra, ka visas izrādes un notikumus caurvijoša tēma ir apziņa, ka mēs visi esam saistīti neskaitāmos veidos un ka jaunie apstākļi likuši novērtēt cilvēciska kontakta un pieskāriena vērtību.

Kā informēja festivāla rīkotāju pārstāve Elza Lāma, "Homo Novus" laikā Ņujorkas mākslinieku kolektīvs "600 Highwaymen" piedāvās telefonizrādi "Tūkstoš veidu" par saprašanos, atsvešināšanos un atkalsatikšanos, kuras laikā divi svešinieki ar jautājumu, uzvedinošu mājienu, dažādu fizisku norāžu un iztēles palīdzību radīs viens otram veselu izrāžu sēriju.

Lāma norādīja, ka izrādes otrajā daļā mākslas centrā "Noass" notiks svešinieku tikšanās. Savukārt "Hanzas peronā" varēs pieredzēt Ivetas Poles jauktu mediju izrādi "Bee Matter", kurā māksliniece izmanto daudznozīmīgo bišu stropa metaforu, lai rosinātu pārdomas par plašākām dzīvības ķēdēm un esību.

Savukārt Sporta pils dārzos notiekošajā izrādē "Dzīres" Berlīnes mākslinieku kolektīvs "Edible Alchemy" jeb "pārtikas alķīmiķi" sadarbībā ar veģetārās kulinārijas eksperti Ditu Lasi un vietējiem jauniešiem demonstrēs skatītājiem, kā lētas pārtikas sastāvdaļas pārvērst par vērtīgiem garšas fermentiem.

Ģertrūdes ielas teātrī norisināsies "Live Art Society" no Somijas solo izrāde "Klausīšanās", kurā Silva Belgiti iepazīstinās skatītājus ar dažādām skaņu frekvencēm un saziņas līdzekļiem, ko savstarpējā ikdienas komunikācijā bieži nepamanām un nenovērtējam.

Festivāla rīkotāju pārstāve pavēstīja, ka Voldemārs Johansons skaņas izrādē bez teksta "Atraktoru klausāmtelpa" piedāvās ieskatu "matemātiskajā haosā" - izrādē, kur ģeneratīva skaitļošana attēlota ar skaņas un horeografētas kustības palīdzību. Māksliniece Anna Rispoli no Beļģijas izrādē "Tavi vārdi manā mutē" ļaus ieklausīties sarunā par mīlestību starp poliamoristu, pusaugu meiteni, juristu, un seksa asistenti cilvēkiem ar invaliditāti. Savukārt pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja itāļu māksliniece Kjāra Bersani izrādē "Vienradžus meklējot" ar dejas palīdzību pētīs un analizēs ķermeņa politiskos aspektus un neatbilstību apkārtējo gaidām.

Lāma atzīmēja, ka dažādās vietās Rīgā latviešu māksliniece Katrīna Dūka un Barbara Lehtna no Igaunijas darbā "Mīlestības vārdā" aicinās skatītājus tuvoties svešiniekiem - vispirms no droša attāluma, tad pamazām pārvarot pastāvošo plaisu, lai aktualizētu homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu (LGBTQAI+) kopienas dzīves pieredzi. Savukārt "Koklītēs", Zvejniekciemā, varēs redzēt Ingri Fiksdālas izrāžu sēriju "Diorāma", kurā māksliniece izmanto horeogrāfiju kā īpašu efektu vai lēcu, kas ļauj mainīt pasaules uztveršanu.

Festivāla rīkotāju pārstāve norādīja, ka visu festivāla laiku dažādās netipiskās Rīgas vietās būs iespējams pieredzēt Melnburnas mākslinieku Madeleinas Flinnas un Tima Hamfrija klausāmizrādi ar dzeju latviešu un krievu valodā "Liecinieku tribīne", kurā iesaistīti latviešu dzejnieki un mūziķi.

Toties Cīravā, Aizputes novadā, projekta "Be Part" laikā, skotu mākslinieki Nīls Kalagans un Simone Kenjona sadarbībā ar vietējo kopienu radīs kopīgu jaundarbu. Mākslinieki pavadījuši šo vasaru, strādājot ar medniekiem, sēņotājiem un citiem ar mežu cieši saistītiem cilvēkiem, lai meklētu veidus, kā dažādas sabiedrības kopienas var iesaistīties mākslas procesos ar savām specifiskajām zināšanām un pieredzi.

Lāma pavēstīja, ka Vidzemes tirgū čīliešu vizuālā un kustību māksliniece Kote Haņa Suņiga ļaus ikvienam iesaistītes projektā "Guči fabrika", lai padomātu par lietu reālo vērtību un masveida ražošanas darba apstākļiem. Turpat tirgū varēs aplūkot un piedzīvot Lienes Pavlovskas scenogrāfijas darbu "Atrastos zābakos", kas apvieno teātra un kino elementus, reflektējot par dažādiem telpas ierobežojumiem.

Tirgū norisināsies arī Toronto mākslinieku kolektīva "Mammalian Diving Reflex" izrāde "Sekss, narkotikas un noziedzība", kurā seši pusaudži nopratinās sabiedrībā pazīstamus cilvēkus par viņu jaunības dienu kļūdām un pārkāpumiem, kā arī Samuli Laines izrāde vienam cilvēkam "Barošana" par dzīvības trauslumu un neaizsargātību. Visbeidzot festivāls noslēgsies ar Sanfrancisko leģendārā kvīru dejas mākslinieka Kīta Henesija vadīto kolektīvās dziedināšanas eksperimentu "Vēl ne", kas plānota kā atbildes reakcija uz mūsdienu politiskajām krīzēm, norādīja festivāla rīkotāju pārstāve.

Festivālā piedalīsies virkne pašmāju mākslinieku, kā arī mākslinieki no Norvēģijas, Somijas, Kanādas, Itālijas, Vācijas, Austrālijas, ASV, Čīles un citām valstīm.

Biļetes uz festivālu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un tīmekļvietnē "Bilesuparadize.lv", kā arī Latvijas Jaunā teātra institūta birojā darbadienās no plkst.11 līdz 17.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu