Ratinīka: Klātienes mācībām ir neaizvietojama kvalitāte izglītības procesā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka piedalās pasākumā, kura laikā Rīgas domes priekšsēdētājs sveic Rīgas Ziedoņdārza pirmsskolas iestādi par noteiktā vakcinācijas apjoma sasniegšanu.
Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka piedalās pasākumā, kura laikā Rīgas domes priekšsēdētājs sveic Rīgas Ziedoņdārza pirmsskolas iestādi par noteiktā vakcinācijas apjoma sasniegšanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Klātienes mācībām ir neaizvietojama kvalitāte izglītības procesā, vērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīcības plānu skolām klātienes mācībām, aģentūrai LETA pauda Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka (LA).

Viņa uzsvēra, ka klātienes mācību process īpaši svarīgs ir jaunākajām klasēm. Tāpēc vecākus, kuri vēl kritiski skatās uz sejas masku lietošanu vai iknedēļas testēšanu skolās, politiķe aicina atminēties aizvadīto mācību gadu.

Ratinīka norādīja, ka IZM rīcības plāns skolām ir arī pretīmnākšana tām sabiedrības grupām, kas iebilst par obligāto vakcināciju. Politiķe uzsvēra, ka

vakcinācija pret Covid-19 ir ļoti būtiska, tomēr IZM ir meklējusi modeļus, kā sākt mācības klātienē, apzinoties, ka ne visi izglītības iestāžu nodarbinātie, ne skolēni ir vakcinēti pret vīrusu.

Tagad skolām ir jāizstrādā sava kārtība, pēc kuras strādās.

Rīgas domes deputāte pozitīvi vērtēja arī 1.-3.klašu skolēnu uzturēšanos klasē bez sejas maskām, jo, piemēram latviešu valodas stundā, bērniem ir svarīgi sadzirdēt skaņas, burtus, vārdus. Ar sejas maskām mācību process varētu būt jaunākajiem skolēniem apgrūtinošs.

Runājot par iknedēļas testēšanu, politiķe bija skeptiska attiecībā uz savlaicīgu saslimšanas gadījumu izķeršanu, taču uzskata, ka iknedēļas testēšana monitoringam ir nepieciešama. "Jo vairāk klātienes [mācības], jo labāk," viņa sacīja.

Jautāta, kāda ir vakcinācijas aptvere Rīgas skolās, Ratinīka atklāja, ka šonedēļ Rīgas skolās 62% izglītības darbinieku ir pilnībā noslēguši vakcinācijas procesu, savukārt 68% ir vakcināciju sākuši.

Rīgas domes deputāte atzina, ka līdz 15.septembrim Rīgas skolās vakcinācijas aptvere varētu pārsniegt 70% slieksni.

Jau ziņots, ka jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Gadījumos, ja skolēnam netiks veikta Covid-19 testēšana, attiecīgais izglītojamais nevarēs nedz sākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē izglītības iestādē. Tādā gadījumā pamatizglītības ieguve būs vecāku atbildība un tā iegūstama ģimenē. Izglītība ģimenē varēs tikt īstenota 1.-8.klasē.

Savukārt attiecībā uz 9.klases izglītojamiem izglītības ieguve ģimenē nav pieļaujama, jo 9.klases noslēgumā tiek kārtoti pamatizglītības pakāpes noslēguma valsts pārbaudes darbi un ir nepieciešama pastiprināta pedagoga iesaiste mācību procesā.

Klātienes izglītības procesā skolā un pirmsskolā netiek noteikti ierobežojumi izglītojamo skaitam un telpu platībai uz izglītojamo. Tāpat izglītības procesam iespēju robežās jānotiek vienā klasē vai grupā.

Izglītības iestādes vadītājs klātienes mācību procesu var ierobežot tikai gadījumos, kad attiecīgajam izglītojamam ir noteikta karantīna vai izolācija. Skolēnam, sākot no piecu gadu vecuma, kuram noteikta karantīna vai izolācija, izglītības iestāde nodrošina attālinātas mācības, izņemot koledžas un augstskolu studiju programmās.

Pirmā testēšana pret Covid-19 nevakcinētiem skolēniem mācību gada sākšanai paredzēta no 23.augusta līdz 30.augustam, ierodoties izglītības iestādē. Pirmā testēšana ir attiecināma tikai uz 1.septembri. Arī turpmāk, lai piedalītos izglītības procesā klātienē, izglītojamiem tiks veikta iknedēļas rutīnas testēšana, atbilstoši Slimības un profilakses kontroles centra (SPKC) algoritmam.

Testēšanu neveic personām, kurām ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem un pedagogiem testēšana tiek veikta par valsts budžeta līdzekļiem.

Kas attiecas uz mutes un deguna aizsegiem skolās, tie būs obligāti jālieto visiem skolēniem un pedagogiem, atrodoties skolas koplietošanas telpās.

Mutes un deguna aizsegu varēs nelietot bērni, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī sportisti sporta treniņu laikā.

Nodarbinātie izglītības iestādē, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, varēs nelietot mutes un deguna aizsegu.

Mutes un deguna aizsegus mācību telpā varēs nelietot arī izglītojamie, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ņemot vērā, ka izglītojamie jaunākajā vecumposmā, 1.-3.klasē, vēl tikai mācās mācīties, tostarp apgūst lasītprasmi un attīsta komunikācijas prasmes, mutes un deguna aizsegu lietošana var to apgrūtināt. Turklāt izglītojamiem šajā vecumposmā trūkst iemaņu pareizu mutes un deguna aizsegu lietošanā, līdz ar to 1.-3.klases izglītojamie mācību telpā nelietos mutes un deguna aizsegus.

Minētais izņēmums nav attiecināms uz mutes un deguna aizsegu lietošanu koplietošanas telpās, piemēram, izglītības iestādes gaiteņos, vai gadījumā, kad izglītības iestādes vadītājs, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, ir pieņēmis ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par mutes un deguna aizsega lietošanu.

Ņemot vērā mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas apguves specifiku, arī šajā gadījumā nav jālieto mutes un deguna aizsegi. Fizisko aktivitāšu laikā personai ir apgrūtināta elpošana, tāpēc to norisē arī nav jālieto mutes un deguna aizsegi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu