Baltkrievijā veikta kārtējā kratīšana neatkarīgās ziņu aģentūras "BelaPan" redakcijā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas milicija trešdien veikusi kratīšanas neatkarīgās ziņu aģentūras "BelaPan" redakcijā un aizturējusi tās darbiniekus.

Sākotnēji kratīšana veikta "BelaPan" galvenās redaktores Irinas Levšinas mājās, bet pēc tam arī redakcijā, vēta aģentūrai piederošā ziņu vietne "Naviny.by".

Kratīšana veikta arī Levšinas vietnieka Aleksandra Zaiceva mājās, un viņam konfiscēts mobilais tālrunis, dators un citas sakaru ierīces.

Zaicevs pavēstījis, ka kratīšanas saistītas ar krimināllietu, kas ierosināta par "sabiedriskās kārtības pārkāpšanu".

"Naviny.by" ziņo, ka vēlāk aizturēts "BelaPan" bijušais direktors un grāmatvede, bet aģentūras tīmekļa vietne tikusi bloķēta.

Baltkrievijas Žurnālistu savienība pieprasījusi nekavējoties atbrīvot aizturētos "BelaPan" darbiniekus.

"Jūs varat slēgt neatkarīgos medijus, aizturēt to darbiniekus un iebiedēt cilvēkus. Taču neviens nespēj apturēt domas un idejas," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

"BelaPan" nav starp medijiem, kas atklāti atbalsta opozīciju, taču aģentūra publicē kritiskus materiālus, kādus nav iespējams lasīt Aleksandra Lukašenko autoritārā režīma kontrolētajos izdevumos.

Ziņu aģentūras redakcijā jau iepriekš notikušas kratīšanas.

Janvārī pēc kratīšanas tika aizturēts kāds aģentūras bijušais darbinieks, kuram vēlāk tika izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Pēdējo mēnešu laikā īpaši pastiprinājies spiediens pret žurnālistiem, kas atspoguļojuši masu protestus, kurus pērn izsauca vērienīgā prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana. Vairākiem žurnālistiem jau piespriesti ilgi cietumsodi.

Jūlijā notika kratīšanas reģionālo mediju redakcijās un varasiestādes bloķēja senāko baltkrievu ziņu vietni "Naša Niva".

Savukārt maijā tika bloķēta populārā ziņu vietne "Tut.by", bet vairāki tās darbinieki tika apcietināti, pamatojoties uz apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļiem.

Lukašenko režīms izsauca visas pasaules sašutumu, maijā piespiežot Minskā nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu, kurā atradās opozīcijas žurnālists un aktīvists Romāns Protasevičs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu