Borels: Talibu uzvara Afganistānā ir lielākais notikums kopš Krimas aneksijas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Talibu veiktā varas pārņemšana Afganistānā ir svarīgākais ģeopolitiskais notikums kopš Krievijas 2014.gadā īstenotās Krimas aneksijas, ceturtdien sacīja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Nopietnas bažas raisa iespējamie bēgļu plūdi un situācijas sarežģīšanās Vidusāzijā, kur ietekmi pastiprināt cenšas Turcija, Ķīna un Krievija, Eiropas Parlamentam atzina Borels.

ES ir spiesta "izveidot komunikācijas kanālus" ar talibiem, lai nodrošinātu ES pilsoņu, kā arī afgāņu darbinieku un viņu ģimenes locekļu evakuāciju, norādīja ES augstākais diplomāts.

"Jā, mums ir jārunā ar talibiem, bet tas nenozīmē atzīšanu," viņš sacīja.

Rietumu atbalstītā režīma sabrukums Afganistānā ir "svarīgākais ģeopolitiskais notikums kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas" 2014.gadā, atzina Borels.

ES tagad būs jāpaplašina diplomātiskie centieni Irānas, Pakistānas un Indijas virzienā, lai tiktu galā ar līdzšinējās varas krišanas sekām, norādīja diplomāts.

"Pašreizējai notikumu attīstībai būs plaša ietekme uz reģionālo starptautisko drošību," viņš sacīja, piebilstot, ka Brisele plāno strādāt ar ASV un citiem sabiedrotajiem pie "kopējas pieejas".

Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē teju visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu