Okupācijas laikā celtās 467.a sērijas daudzdzīvokļu ēkas atzīst par drošām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Padomju laikos celtās daudzdzīvokļu 467.a sērijas ēkas ir drošas turpmākai ekspluatācijai, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM sadarbībā ar būvspeciālistiem veikusi 467.a sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti.

Pētījumā tika apsekotas desmit 467.a sērijas daudzdzīvokļu ēkas dažādos Rīgas mikrorajonos - Zasulaukā, Vecmīlgrāvī, Pļavniekos un Krasta masīvā, kuras bija nodotas ekspluatācijā laika posmā no 1973.gada līdz 1988.gadam, kas bija pirmais un pēdējais gads, kad šīs sērijas ēkas bija būvētas Latvijā.

"Veicot 467.a sērijas ēku apsekošanu un izpēti, netika identificēti tādi nesošo konstrukciju un elementu defekti un bojājumi, kas var ietekmēt to nestspējas zudumus un ēku drošu ekspluatāciju.

Ēku izpētē netika konstatēti nesošo konstrukciju un balsta vietu bojājumi vai citas pazīmes, kas liecinātu par deformācijām un mehāniskās stiprības un stabilitātes zudumiem. 467.a sērijas ēku nesošajām konstrukcijas nav nepieciešams  pastiprināt. Kopumā tās ir apmierinošā tehniskā stāvoklī un ēku ekspluatācija ir droša," pauda EM.

Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ka ēku tehniskā stāvokļa nepasliktināšanai un tās drošai ekspluatācijas turpināšanai nekavējoties jāveic tādi darbi kā nesošo elementu - kolonnu un siju atjaunošana, jumta elementu virsmas atjaunošana un aizsardzība pret klimatisko faktoru ietekmi: jumta seguma ierīkošana, starppaneļu un jumta elementu šuvju hermetizācija, kā arī avārijas stāvoklī esošu rezerves eju jumtiņu demontāža vai atjaunošana.

Lai iedzīvotājiem samazinātu izmaksas šo darbu veikšanai, EM piedāvā ēku nesošo konstrukciju mezglu pastiprināšanas tipveida risinājumus. "Jumta sarežģītas konfigurācijas dēļ izstrādāts jumta konstrukcijas tipveida risinājums, paredzot aizsargāt dzelzsbetona konstrukcijas no agresīvās vides, pagarinot to ilgmūžību, vienlaicīgi vienkāršojot jumta konstrukciju," skaidroja ministrijā.

Lai pārliecinātos par esošā dzīvojamā fonda tehnisko stāvokli, EM plāno līdz 2025.gadam veikt visu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku sēriju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti.

Šogad tiek veikta 103.sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku izpēte. Šīs sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ir gan Latvijas pilsētās, gan reģionos. Izpētes ietvaros plānots apsekot vismaz 15 ēkas. Novērtējums tiks veikts gan "Pilsētprojekta" izstrādātajam piecstāvu dzīvojamo ēku tipveida projektam, gan trīs stāvu ēku projektam lauku teritorijās. Līdzīgi kā iepriekšējos gados veikto apsekojumu laikā, arī šis pētījums pamatā balstīsies uz padziļinātu konstrukciju tehniskā stāvokļa novērtējumu, lai dotu ieteikumus atbilstošai ēku turpmākai ekspluatācijai.

Savukārt 2022.gadā paredzēts pētīt 602. un 602.p sērijas ēkas, 2023.gadā - 316. un 318. sērijas un 2024.gadā - 104. un 119. sērijas ēkas.

Lai sagatavotu izpētes laika grafiku, EM vērsās pie Rīgas pilsētas būvvaldes, Latvijas Būvinženieru savienības un Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas, lūdzot sniegt priekšlikumus par prioritārā kārtībā pētāmajām ēku sērijām pa gadiem.

Iepriekšējos gados jau tika veikts 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu apsekojums un izstrādāti tipveida risinājumi to atjaunošanai, kā arī 464. sērijas ēku apsekojums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu