Par 24% augusi "Latvijas valsts mežu" peļņa (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvijas valsts meži" padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons.
AS "Latvijas valsts meži" padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons. Foto: Zane Bitere/LETA

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) peļņa pirms uzņēmuma ienākumu nodokļa nomaksas šī gada pirmajā pusgadā bija 61,7 miljoni eiro, kas ir par 24% vairāk nekā analogā periodā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas kopējie ienākumi pirmajā pusgadā bija 184,6 miljoni eiro, kas ir par 6,3% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina LVM publiskotā informācija.

LVM norāda, ka 95% no kopējiem kompānijas ienākumiem veidoja ienākumi no koksnes produktu pārdošanas.

Tāpat gada pirmajos sešos mēnešos ieņēmumi no minerālo materiālu un to maisījumu tirdzniecības bija 800 000 eiro. Kopumā pārdoti 299 300 kubikmetru minerālo materiālu un to maisījumu, tai skaitā 98% sertificēti, pārsniedzot kopējo 2020.gada pirmajā pusgadā pārdoto apjomu par vairāk nekā 80%.

LVM padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons skaidro, ka koksnes produktu tirgos otrajā ceturksnī saglabājās izteikti labi realizācijas apstākļi - būvkonstrukciju tirgos pieprasījums joprojām pārsniedza piedāvājumu, kas augstā līmenī uzturēja pārdošanas cenas. Tas atspoguļojās arī apaļo kokmateriālu tirgū Latvijā - skuju koku resno dimensiju zāģbaļķu cenas sasniedza rekordaugstu līmeni. Vienlaikus, pēc ilgstošas stagnācijas otrajā ceturksnī, Latvijā pieauga granulu, plātņu, celulozes ražošanā izmantojamās malkas un tievkoksnes cena.

Tāpat LVM publiskotā informācija liecina, ka šī gada pirmajā pusgadā uzņēmuma ieņēmumi no meža koku sēklu un stādu pārdošanas veidoja 5,8 miljonus eiro. Investīcijās meža koku stādu pārdošanas apjoma palielināšanai un pamatlīdzekļu atjaunošanai ieguldīti 2,3 miljoni eiro.

Mežvidu kokaudzētavā Jaunkalsnavā ekspluatācijā nodotas divas siltumnīcas, vienā no tām uzstādot pildīšanas-sēšanas līniju. Sagatavots tehniskais projekts siltumnīcu apsildes ierīkošanai. Popes kokaudzētavā turpinās tehniskā projekta izstrāde stādu saldētavas izbūvei, savukārt Valmieras kokaudzētavas stādu saldētavas tehniskais projekts saskaņots būvvaldē.

Līdztekus pirmajā pusgadā uzņēmums 14,2 miljonus jeb 69% no kopējā investīciju apjoma ieguldījis meža infrastruktūras attīstībā - meža ceļu un tiltu būvniecībā, kā arī meža hidromeliorācijas sistēmu atjaunošanā. 400 000 eiro investēti uzņēmuma meža platību palielināšanai - pirmajā pusgadā pieņemts lēmums par 21 īpašuma iegādi.

2020.gada pirmajā pusgadā LVM ieņēmumi bija 173,7 miljoni eiro, bet peļņa pirms nodokļiem - 49,2 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums 2020.gadā bija 349,693 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 40,7% un bija 62,286 miljoni eiro.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu