Spānijas tiesa atceļ komandantstundu Barselonā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Barselonas pludmale Spānijā šā gada jūlijā
Barselonas pludmale Spānijā šā gada jūlijā Foto: AP/Scanpix

Spānijas tiesa ceturtdien atcēlusi Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto komandantstundu lielākajā daļā Katalonijas, arī Barselonā, atstājot to spēkā vien nelielā ziemeļaustrumu reģiona daļā.

Katalonijas valdība jūlija vidū vairumā pašvaldību noteica komandantstundu no plkst.1 līdz plkst.6, šādi cenšoties ierobežot vīrusa izplatību, un reģiona augstākā tiesa devusi zaļo gaismu komandantstundas režīma pagarināšanai trīs reizes.

Tomēr piektdien izskatot reģionālās valdības prasību atstāt komandantstundu spēkā 148 pašvaldībās, Katalonijas Augstākā justīcijas tiesa nolēma, ka šis solis "nav attaisnots" 129 no tām, jo inficēšanās rādītāji ir uzlabojušies.

"Šajos apstākļos šie pasākumi nav tik lielā mērā attaisnoti ar veselības jomas pamatojumu, cik ar drošības un sabiedriskās kārtības apsvērumiem," teikts tiesas spriedumā.

Katalonijas valdība paziņojumā apliecinājusi, ka tā analizē tiesas spriedumu, vienlaikus paužot nožēlu, ka "tiesneši kārtējo reizi rīkojas it kā būtu epidemiologi".

Komandantstundas mērķis ir nepieļaut pulcēšanos pludmalēs un parkos pēc naktsklubu slēgšanas plks.00.30. Pastāv aizdomas, ka šādas pulcēšanās ir viens no faktoriem, kas sekmē vīrusa lipīgā delta paveida izplatīšanos, sevišķi jaunu, nevakcinētu cilvēku vidū.

Tiesa uz nedēļu atstāja spēkā aizliegumu attiecībā uz publisku un privātu pulcēšanos, kopā esot vairāk nekā desmit cilvēkiem.

Tāpat kā pārējā Spānijā arī Katalonijā pēdējo nedēļu laikā pieredzēts inficēšanās gadījumu skaita kritums.

Spānijā pilnībā vakcinējušies 64,1% iedzīvotāju, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu