Igaunija svin neatkarības atjaunošanas 30.gadadienu. Palju õnne!

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Tallina
Tallina Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Igaunija šodien svin 30.gadskārtu kopš Igaunijas Augstākā padome pieņēma lēmumu par Igaunijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Svinības plkst.7 rītā ievadīs Igaunijas karoga pacelšana Tallinas Garā Hermaņa tornī, klātesot triju Baltijas valstu, Islandes un Polijas parlamentu un Eiropas Parlamenta priekšsēdētājiem. Karogu uzvilks vienas ģimenes triju paaudžu cilvēki - Tenu Sārmans, viens no 69 Augstākās padomes deputātiem, kuri 1991.gada 20.augusta vakarā balsoja par Igaunijas neatkarību, kopā ar meitu un mazbērniem.

Karoga uzvilkšanas ceremonijai sekos dievkalpojums Tallinas Doma baznīcā un ziedu nolikšana pie 1991.gada 20.augusta piemiņas plāksnes.

Tieši pusdienlaikā sāksies Igaunijas parlamenta un 20.augusta kluba svinīgā sēde, bet vēlāk Rīgikogu spīkers Jiri Ratass rīkos pieņemšanu par godu 20.augusta klubam, kas apvieno Igaunijas Augstākās padomes locekļus, kuri pirms 30 gadiem balsoja par neatkarības atjaunošanu.

Pēcpusdienā Tallinas Gubernatora dārzā pie parlamenta ēkas notiks svētku koncerts "Sievietes gars un spēks", kurā piedalīsies 30 pazīstamas mūziķes un Tallinas Tehnoloģiju universitātes Akadēmiskais vīru koris.

Par neatkarības atjaunošanas gadadienas svinību kulmināciju kļūs nakts Dziesmu svētki "Brīvā Igaunija", kas norisināsies gan Tallinas dziesmu svētku estrādē, gan pie Igaunijas Nacionālā muzeja Tartu. Tajos skanēs daudzas Dziesmotās revolūcijas un atgūtās neatkarības laika dziesmas, kas palīdzējušas igauņiem uzturēt vienotības izjūtu un ticību savas valsts atdzimšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu