Neņemas prognozēt Covid-19 ierobežojumu rudenī ietekmi uz nodokļu iekasēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban grūti prognozēt iespējamo Covid-19 ierobežojumu rudenī ietekmi uz nodokļu iekasēšanu, teikts Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) kārtējā krīzes monitoringa ziņojumā.

FDP norāda, ka, neskatoties uz to, ka vakcinācijas process Latvijā notiek lēnāk, nekā bija plānots, Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits pēdējos mēnešos ir samazinājies, ekonomiskā aktivitāte turpina atdzīvināties, kas ietekmē arī iekasēto nodokļu apjomu.

"Pašlaik aizvien vairāk palielinās varbūtība, ka Covid-19 jauno gadījumu skaits ievērojami pieaugs rudenī. Tomēr ir grūti prognozēt kā tas ietekmēs ekonomiskās aktivitātes ierobežojumus un, līdz ar to, arī nodokļu ieņēmumus," atzīts padomē.

Ziņojumā teikts, ka šā gada maijā iekasētais pamatbudžeta nodokļu un sociālo iemaksu daudzums pieauga par 37%, salīdzinot ar 2020.gada maiju. FDP to skaidro ar faktu, ka iepriekšējā gadā lielākais nodokļu kritums tika novērots tieši maijā un, atgriežoties pie iekasēto nodokļu ierastā līmeņa, ir novērojams salīdzinoši liels pieaugums.

FDP piebilda, jūnija un jūlija pieaugumi bija mazāki, jo 2020.gadā attiecīgajos mēnešos situācija bija jau stabilāka nekā 2020.gada maijā. Tāpat padomē piebilda, ka aprīlī pagāja viens gads, kopš valdība pieņēma lēmumu par uzņēmēju nodokļu brīvdienām, saistībā ar Covid-19, un šobrīd uzņēmumi sāk atmaksāt nodokļu summas par iepriekšējo gadu.

Padomē arī piebilda, ka Valsts ieņēmumu dienests no šā gada 1.janvāra ir pārgājis uz vienoto nodokļu kontu, tāpēc daļa no gada pirmo septiņu mēnešu ieņēmumiem joprojām nav sadalīta pa nodokļu veidiem. Rezultātā FDP ir grūtības analizēt iekasēto nodokļu dinamiku pa nodokļu veidiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu