Baltijas un Polijas premjeri nosoda Baltkrievijas veikto hibrīduzbrukumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: graja, Shutterstock.

Triju Baltijas valstu un Polijas premjerministri kopīgā paziņojumā nosodījuši Baltkrievijas režīma hibrīduzbrukumu pie Lietuvas, Latvijas un Polijas robežām, vienlaikus aicinot pārskatīt attieksmi pret robežu apsardzību Eiropas Savienībā (ES).

"Mēs, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas premjerministri, esam dziļi noraizējušies par situāciju pie Lietuvas, Latvijas un Polijas robežām ar Baltkrieviju. Ir skaidrs, ka pašreizējo krīzi plānojis un sistemātiski organizējis Aleksandra Lukašenko režīms. Imigrantu izmantošana kaimiņvalstu destabilizēšanai ir nepārprotams starptautisko tiesību pārkāpums, kas vērtējams kā hibrīduzbrukums Latvijai, Lietuvai, Polijai un līdz ar to visai ES,” teikts paziņojumā, ko parakstījuši Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, Igaunijas premjere Kaja Kallasa un Polijas valdības vadītājs Mateušs Moraveckis.

Kā uzsvērts dokumentā, lai šādā bezprecedenta situācijā efektīvi atbildētu uz Minskas režīma radītajiem izaicinājumiem, ārkārtīgi svarīga nozīme ir ES un tās dalībvalstu vienotībai un steidzamam diplomātiskajam, finansiālajam un tehniskajam atbalstam. Vienlīdz svarīgi ir kopīgiem spēkiem likt lietā visus pieejamos diplomātiskos un praktiskos līdzekļus, lai pēc iespējas drīzāk jau saknē likvidētu jaunus nelegālās migrācijas ceļus.

“Eiropas Savienībā mums jāizmanto šis impulss, lai pārskatītu savu attieksmi pret robežu aizsardzību. Esam cieši pārliecināti, ka Eiropas ārējo robežu aizsardzība ir ne tikai atsevišķu dalībvalstu, bet arī visas ES kopīgā atbildība, tāpēc tai vajadzētu saņemt atbilstošu politisku uzmanību un finansējumu ES līmenī," norāda četru valstu premjeri.

Vienlaikus viņi izsaka pārliecību, ka nepieņemamajai attieksmei pret migrantiem Baltkrievijas teritorijā jāpievieš Apvienoto Nāciju Organizācijas un ANO Drošības padomes uzmanība, un aicina ANO Bēgļu lietu augsto komisāru aktīvi iesaistīties situācijas risinājuma meklējumos un pieprasīt, lai Baltkrievija ievēro savas starptautiskās saistības, bet ANO Bēgļu lietu augsto komisariāta biroju Minskā nekavējoties spert iedarbīgus soļus, lai risinātu šo jautājumu ar Baltkrievijas varasiestādēm.

Paziņojumā uzsvērts, ka Baltkrievijai jāuzņemas pilna atbildība par cilvēkiem, kuru ierašanos tās teritorijā tā pati organizējusi, un nav pieļaujams, ka viņi tiek nelikumīgi novirzīti uz ES ārējo robežu, neļaujot viņiem atgriezties izcelsmes valstīs.

Premjeri uzsver gatavību nodrošināt visu nepieciešamo aizsardzību cilvēkiem, kas ieceļo viņu valstīs saskaņā ar starptautisko bēgļu tiesību regulējumu un valstu saistībām, bet vienlaikus uzsver, ka darīs visu, lai nepieļautu turpmāku Baltkrievijas organizētu nelegālo imigrāciju, tostarp iestāsies par jauniem ierobežojošiem pasākumiem Eiropas Savienībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu