Ministrs: Latvija uz austrumu robežas rīkojas maksimāli humāni (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars

Situācija uz Latvijas - Baltkrievijas robežas joprojām ir sarežģīta un saspringta, bet Latvijas puse rīkojas atbilstoši apstākļiem - maksimāli humāni, bet ne par soli nepiekāpjoties Baltkrievijas hibrīduzbrukumu priekšā, šodien tikšanās laikā ar Latvijas robežsargiem sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Roberts Skraučs aģentūru LETA informēja, ka šodien, 23.augustā, Pabriks devās uz Latvijas - Baltkrievijas robežu, lai tiktos ar Valsts robežsardzes pārstāvjiem un pārrunātu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumu gaitu.

Vizītes laikā Pabriks apmeklēja Silenes un Kaplavas robežsektorus, kā arī tikās ar Silenes robežsardzes nodaļas vadību un tur dislocētajiem Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem.

Pabriks uzsvēra, ka līdzšinējā Latvijas stratēģija tiks turpināta. "Situācija ir tālu no atrisinājuma, ņemot vērā arī netālu no robežas Baltkrievijā notiekošās militārās mācības "Zapad"".

Jau ziņots, ka Pabriks ir uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paplašināt kopš 12.jūlija sniegto atbalstu Valsts robežsardzei, lai nodrošinātu Latvijas austrumu robežas nostiprināšanas pasākumus un atturētu nelegālo imigrāciju.

Nacionālie bruņotie spēki pie valsts austrumu robežas ir izvērsuši papildus novērošanas sistēmas, nodrošinājuši bezpilota lidaparātus, norīkojuši papildus personālu, kā arī rīko regulāras militārās mācības.

No 15.augusta, ņemot vērā Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad 2021" norisi, pie Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežām norisinās kopīgas Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes vada lieluma vienību mācības, lai pastiprinātu savu klātbūtni pierobežā.

Nacionālo bruņoto spēku atbalsta sniegšana Valsts Robežsardzei notiek saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 6.pantu un citos ārējos normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Augusta pirmajā pusē robežsargi katru dienu konstatēja desmitiem cilvēku lielas nelegālo migrantu grupas, bet pēdējās dienās to virzība pāri robežai esot pierimusi.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 476 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu