Lībiņa-Egnere apliecina atbalstu Ukrainai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Inese Lībiņa-Egnere
Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Inese Lībiņa-Egnere Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere (JV) Ukrainas parlamentā apliecināja "Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās", informēja Saeimas Preses dienestā.

Lībiņa-Egnere tikās ar Ukrainas parlamenta vicespīkeri Olenu Kondratjuku, uzsverot, ka Latvija pilnībā iestājas par Krimas nelikumīgās aneksijas neatzīšanu.

"Krimas platforma ir vērtīgs pamats, lai starptautiskajā dienaskārtībā uzturētu jautājumu par Krimas deokupāciju. Būtiski, lai platforma gūtu lielu starptautisku atbalstu," pauda Lībiņa-Egnere, atzīmējot, ka Saeimā ir izveidota atbalsta grupa Krimas platformai.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Krimas platformas inaugurācija tieši 23.augustā liek viņai atcerēties Baltijas ceļa solidaritāti, un šis fakts dodot pārliecību, ka Ukraina roku rokā ar sabiedrotajiem atgūs ne tikai cerību, bet pašu brīvību savā zemē.

Pārrunājot valstu divpusējās attiecības, Lībiņa-Egnere akcentēja sadarbību pat šajā sarežģītajā Covid-19 pandēmijas laikā. Viņa norādīja, ka Ukraina ir viena no prioritārajām valstīm Latvijas attīstības sadarbības politikā, un solīja turpināt palīdzēt Ukrainai tās reformu procesos, jo īpaši atbalstot projektus, kas veicina labu pārvaldību, tiesiskumu, decentralizāciju, lauku reģionu attīstību un mazo un vidējo uzņēmumu eksportspējas stiprināšanu.

Tāpat politiķe atzīmēja, ka šogad īpaša uzmanība ir veltīta cīņai pret dezinformāciju, kā arī sadarbībai aizsardzības nozarē, tostarp nosūtot militāros instruktorus.

"Latvija stingri atbalsta Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas centienus. Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības ietvaros mēs atbalstām turpmāku sadarbības padziļināšanu ar Ukrainu, Gruziju un Moldovu," pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre, uzsverot, ka tiem partneriem, kuri sasniedz vairāk rezultātu reformu īstenošanā, vajadzētu saņemt lielāku ES atbalstu.

NATO ietvaros Latvija būtu gatava atbalstīt Dalības rīcības plāna statusa piešķiršanu Ukrainai, kas balstīts sabiedroto vienotā lēmumā, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre, vienlaikus uzsverot, ka Ukrainai būs jāspēj pārliecināt skeptiski noskaņotās valstis par tās īstenoto reformu neatgriezeniskumu.

Pārrunājot ES un Krievijas attiecības, Lībiņa-Egnere sacīja, ka "svarīgi, lai ES paliktu vienota un atkārtoti apstiprinātu savu pašreizējo politiku, kas nosaka - 2015.gada Minskas vienošanās pilnīga īstenošana ir galvenais nosacījums būtiskām izmaiņām ES attiecībās ar Krieviju". Lībiņa-Egnere akcentēja, ka Latvija skeptiski raugās uz dažu ES partneru ierosinājumu paplašināt sadarbību ar Krieviju.

Pārrunājot Latvijas sniegto humāno palīdzību Ukrainai, Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka ceram šogad atsākt Ukrainas militāro spēku rehabilitācijas programmu, kas tika pārtraukta Covid-19 izplatības dēļ.

Tāpat Kijevā Lībiņa-Egnere tikās ar EPPA Ukrainas delegācijas vadītāju Mariju Mezencevu.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pēc Ukrainas parlamenta ielūguma līdz 26.augustam uzturas Ukrainā, kur piedalās Krimas platformas inaugurācijas samitā un Ukrainas neatkarības 30.gadadienai veltītajos pasākumos. Kopā ar Lībiņu-Egneri Kijevā uzturas arī NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (JV).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu