Ar dažādu notikumu sēriju Rīgā tiek atzīmēta Arhitektūras nedēļa 2021

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Hanzas perons
Hanzas perons Foto: Publicitātes foto

Jau šonedēļ ar dažādu notikumu sēriju Rīgā tiek atzīmēta Arhitektūras nedēļa. Nedēļas notikumu mērķis ir izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par arhitektūras nozari un tās virzību. Arhitektūras nedēļu noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas norisināsies piektdien, 27. augustā, kad tiks paziņoti augstākā apbalvojuma Latvijas arhitektūrā laureāti. Svinīgā apbalvošanas ceremonija norisināsies Latvijas Arhitektūras gada balvu 2020 saņēmušajā Hanzas Peronā, informēja Latvijas Arhitektu savienības pārstāve Māra Vaivode.

23. augustā tika atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 nominantu darbu izstāde, kura ir publiski pieejama ikvienam interesentam. Gluži kā pagājušajā gadā, arī šogad izstāde ir sadalīta vairākos punktos, kur katrs ir veltīts vienam nominētajam objektam. Šie punkti ir izvietoti Rīgas pilsētvidē, taču šogad sniedzas arī ārpus Rīgas centra robežām, lai plašākam interesentu lokam sniegtu iespēju iepazīties ar nominantu veikumiem. Izstādē ir apskatāmi 11 atlases žūrijas izvirzītie nominanti – Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā, Ogres Centrālā bibliotēka, Biroja ēkas pārbūve Miera ielā, Privātmāja Jūrmalā “House 61”, Stūķu kūts, Trīs plātņu māja, Villa Dālija, Lindenholma – dzīvojamās apbūves 1. kārta, Rūmenes kūts pārbūve – izstāžu telpas un apartamentu izbūve, Ekspozīcija "Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai" Venēcijas arhitektūras biennālē, kā arī MAD Arhitektūras telpa. Ar izstādes punktiem ir iespējams iepazīties LAS mājaslapā.

Trešdien, 25. augustā, plkst. 17.00 norisināsies atvērta diskusija par arhitektūru “Vai kopā būšana ir labas arhitektūras pamatvērtība?”. Eiropas Savienības iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” devīze ir “pievilcīgi, ilgtspējīgi, kopā”, kas izvirza kopā būšanu kā vienu no mūsdienu būtiskākajām vērtībām un darbības principiem. To visai izteikti ir akcentējusi arī pašreizējā pandēmija. Lai gan visa pasaule pavadīja lielu daļu sava laika izolēti, visiem kļuva skaidrs, ka tikai kopā mēs būsim spējīgi virzīties uz labāku nākotni. Tāpēc, vēl izteiktāk nekā iepriekš arī arhitektiem ir nepieciešams domāt par to, kā viņu darbs veicina cilvēku un sabiedrības kopā būšanu. Diskusijā piedalīsies atlases žūrijas pārstāvji, arhitekti Ilze Liepiņa, Evelīna Ozola un Oskars Vāvere, kā arī režisors Uģis Olte. Veicot iepriekšēju reģistrāciju, diskusiju būs iespējams apmeklēt klātienē, Latvijas Arhitektu savienības telpās, Torņa ielā 11. Interesentiem būs iespēja diskusiju vērot arī tiešsaistē. Plašāka informācija, reģistrācija, kā arī diskusijas tiešraide šeit.

Piektdien, 27. augustā, plkst. 14.00 Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 ceremonijas dienu ievadīs arhitektūras profesionāļu atvērtās lekcijas, kas norisināsies Latvijas Arhitektu savienības telpās un būs pieejamas ikvienam interesentam gan klātienē, gan virtuāli. Lekcijās fināla žūrijas pārstāvji, arhitekti Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto) un Stīns Enriko Andersens (Steen Enrico Andersen), kā arī arhitekte un žurnāliste Ieva Zībarte, stāstīs par dažādām, mūsdienu arhitektūrai svarīgām tēmām. Plašāka informācija, reģistrācija, kā arī lekciju tiešraide pieejama mājaslapā.

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks 27. augustā plkst. 19.00 Latvijas Arhitektūras gada balvu 2020 saņēmušajā Hanzas Peronā. Ceremonijas laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā. Ceremoniju būs iespējams apmeklēt klātienē un arī vērot tiešsaistē.

Laureātus izvēlēsies LAGB 2021 Fināla žūrija, kuras sastāvā ir arhitektu biroja “Nieto Sobejano Arquitectos” līdzdibinātāja un Universidad Europea de Madrid pasniedzēja Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto), arhitektu biroja “NERBAU.com” arhitekts un partneris Laurīns Avīžus (Laurynas Avyžius), arhitektu biroja “ARHITEKT MUST” līdzdibinātājs un arhitekts Ots Alvers (Ott Alver), kura izstrādātais Suure-Jaani Health Centre 2021. gadā ticis nominēts prestižajai Mies van der Rohe balvai; internacionālā arhitektu biroja “PLH Architects” vadītājs Stīns Enriko Andersens (Steen Enrico Andersen), kurš bijis atbildīgs par vairākiem Apvienoto Nāciju un Pasaules Veselības organizācijas projektiem Kopenhāgenā, Ženēvā un Ņujorkā, kā arī LAGB 2021 atlases žūrijas priekšsēdētājs un “ARHIS arhitekti” biroja arhitekts Andris Kronbergs, kurš pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu par Ēku rekonstrukciju Miesnieku ielā.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Latvijas Arhitektūras gada balvas partneris ir “Velux Latvia”, savukārt tās atbalstītāji ir “Pillar Latvia” un “Knauf latvia”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu