Uz Franciju evakuēts "Taliban" kaujinieks; viņš tiks novērots (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Francijas varasiestādes aizturējušas kādu nule kā no Afganistānas evakuētu šīs valsts pilsoni, likumsargiem veicot izmeklēšanu par saistību ar talibiem, otrdien pavēstīja valdības pārstāvis sakariem presi.

Šis cilvēks bijis tuvs kādam citam evakuētam afgānim, kas tiek turēts aizdomās, ka viņš strādājis talibu labā, raidsabiedrībai BFM-TV sacīja Gabriels Atals.

Abiem vīriešiem ierodoties Francijā, varasiestādes uzsākušas viņu novērošanu, un viens no viņiem aizturēts par šo kontroles pasākumu pārkāpšanu.

Kā radio "France Info" skaidroja iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns, vīrietis "uz dažām minūtēm" pametis vietu, kur viņam bija noteikts uzturēties.

Galvenais aizdomās turamais palīdzējis evakuēt francūžus no Afganistānas "ārkārtīgi saspringtā brīdī un, iespējams, izglābis dzīvības", skaidroja Atals.

Viņam "kādā brīdī ir bijušas saites ar talibiem, un to ir nepieciešams konkretizēt", viņš piebilda.

Šis afgānis atzinis, ka bijis "Taliban" biedrs un Kabulā bijis bruņots talibu kontrolpunkta vadītājs, teikts ministrijas dokumentā, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

Prezidents Emanuels Makrons pagājušajā nedēļā uzrunā televīzijā sacīja, ka Francija aizsargās tos, kas "Afganistānā pakļauti vislielākajiem draudiem", vienlaikus solot, ka Eiropa īstenos "spēcīgu" iniciatīvu, lai novērstu nelegālo imigrāciju un vērstos pret cilvēku kontrabandistu tīkliem.

Migrācija, kā sagaidāms, kļūs par vienu no galvenajiem tematiem 2022.gada prezidenta vēlēšanu kampaņā, kas var izvērsties par dueli ar galēji labējo nometni.

Parādoties ziņām par evakuēto afgāņu iespējamo saistību ar talibiem, Makrona oponenti nekavējās paust nopēlumu valdībai.

"Valdībai ir jāpaskaidro francūžiem, kas kavē to, lai šie indivīdi tiktu bez kavēšanās izraidīti," sacīja viens no redzamākajiem labējo nometnes prezidenta amata kandidātiem Ksavjē Bertrāns.

Galēji labējo līdere Marina Lepēna piebilda: "Viesmīlīgās Francijas "pienākums" atvirzās otrajā plānā, kad Francijas drošība ir apdraudēta. Visiem tas ir pilnīgi saprotami, tikai ne valdībai."

Makrons apliecinājis, ka Francija ir gatava uzņemt afgāņus, kas pakļauti talibu draudiem, un pēdējo dienu laikā no armijas bāzes Abū Dabī, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), uz Franciju jau evakuēti aptuveni 1300 afgāņu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu