"Luminor" liek uzlabot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12.
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12. Foto: Paula Čurkste/LETA

Baltijas banku uzraudzības iestādes uzdevušas AS "Luminor" bankai uzlabot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēmu, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Kā norādīja FKTK, "Luminor" savās iekšējās procedūrās jānorāda, kā tā pastāvīgi izvērtē nepieciešamību papildināt resursus un informācijas tehnoloģiju risinājumus visā grupā un atsevišķās struktūrvienībās, kas nodarbojas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu. Tāpat uzraudzības iestāžu ieskatā jāuzlabo bankas apkopoto datu kvalitāte, kā arī darījumu uzraudzības sistēma.

Vienlaikus "Luminor" arī jānodrošina savlaicīga un kvalitatīva klientu padziļinātā izpēte, paredzot tam atbilstošus resursus.

FKTK atgādināja, ka pagājušajā gadā Igaunijas finanšu inspekcija "Finantsinspektsioon", FKTK un Lietuvas Banka veica klātienes pārbaudi "Luminor" visās trīs Baltijas valstīs. Tās pārbaudīja, vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēma un "Luminor" iekšējie noteikumi atbilst normatīvo aktu prasībām. Uzraudzības procedūras tika veiktas pastāvīgā naudas atmazgāšanas novēršanas uzraugu kolēģijas sadarbībā, ko izveidoja "Finantsinspektsioon" kā "Luminor" vadošais uzraugs.

"Luminor" pārstāvji sacīja, ka atzīst pārbaudēs izdarītos secinājumus un sniegtās norādes par nepieciešamiem uzlabojumiem atsevišķos iekšējos procesos un risinājumos. "Mēs jau esam ieviesuši vairākus uzlabojumus un turpināsim uzsākto darbu saskaņā ar uzraugošajām iestādēm iesniegto plānu," norādīja bankas pārstāvji.

"Luminor" ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar aptuveni 870 000 klientu, 2300 darbiniekiem, kā arī 14,9% tirgus daļu noguldījumos un 16,9% tirgus daļu kreditēšanā 2021.gada marta beigās. "Luminor" pašu kapitāls ir 1,7 miljardi eiro, pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājam (CET1) sasniedzot 23,4%.

Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone". Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā.

"Luminor" banka otrajā ceturksnī strādājusi ar 21,5 miljonu eiro peļņu, kas ir par 59,3% lielāka nekā pērn otrajā ceturksnī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu