Slepkavības, sieviešu apspiešana, nepilngadīgo vervēšana: "Taliban" zvērības Afganistānā (6)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi Heratā, Afganistānā. 13.augusts, 2021
Talibi Heratā, Afganistānā. 13.augusts, 2021 Foto: -

Ir saņemtas ziņas, ka talibi Afganistānā pastrādājuši smagus cilvēktiesību pārkāpumus, un šīs ziņas ir ticamas, otrdien sacīja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta.

Starp šiem pārkāpumiem ir civiliedzīvotāju un bijušo valdības spēku karavīru un drošības struktūru darbinieku nogalināšana, norādīja Bačeleta ANO Cilvēktiesību padomes sanāksmē Ženēvā.

Viņa teica, ka saņemtas arī ziņas, ka vairākos Afganistānas reģionos ierobežota sieviešu pārvietošanās un meitenēm netiek atļauts apmeklēt skolu.

Bačeleta arī sacīja, ka talibi apspieduši iedzīvotāju protestus, kā arī piespiedu kārtā savu kaujinieku rindās rekrutē nepilngadīgos.

"Ir lielas bažas par sievietēm, par žurnālistiem un par pilsoniskās sabiedrības līderu jauno paaudzi, kas radusies pēdējos gados," uzsvēra komisāre.

"Vardarbības un represiju riskam pakļautas arī dažādas Afganistānas etniskās un reliģiskās minoritātes," brīdināja Bačeleta.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši teju visu valsts teritoriju. 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Patlaban turpinās evakuācijas no Kabulas.

ASV joprojām plāno pabeigt evakuāciju no Afganistānas 31.augustā

ASV nav mainījušas plānus pabeigt savu pilsoņu evakuāciju un Savienotās Valstis atbalstījušo afgāņu evakuāciju no Afganistānas līdz 31.augustam, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Viņš uzsvēra, ka evakuācija jāpabeidz pēc iespējas drīz, jo pieaug teroristu grupējuma "Islāma valsts" Afganistānas atzara uzbrukumu draudi.

"Jo drīzāk mēs varam pabeigt, jo labāk," sacīja Baidens Baltajā namā, piebilstot, ka katra diena "rada papildu risku mūsu karavīriem".

"Mēs pašlaik gatavojamies pabeigt [evakuāciju] 31.augustā," teica Baidens.

Kopš 14.augusta ASV evakuējušas no Afganistānas 70 700 cilvēku, tostarp 6400 cilvēku pēdējo 12 stundu laikā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu