Lūdz sākt kriminālvajāšanu pret diviem cilvēkiem par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde augustā Vidzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un aplokšņu algu izmaksu celtniecības jomā, pavēstīja dienestā.

Veicot izmeklēšanu, noskaidrots, ka personas no 2017.gada maija līdz 2019.gada augustam organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Shēmas uzņēmums grāmatvedības dokumentos uzrādīja un nodokļu deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus. Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm, ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā, izmantojot fiktīvu ārvalstu uzņēmumu norēķinu kontus. Uzņēmuma darbība saistīta ar celtniecību.

Tāpat izmeklēšanas laikā gūti pierādījumi tam, ka uzņēmums grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem vairāk nekā 32 000 eiro apmērā. Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedzis nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, klāstīja VID.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti fizisko personu mantai 205 003,32 eiro apmērā.

Kriminālprocess 2021.gada augustā nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzēti Krimināllikuma 217.panta trešajā daļā, 217.1 pantā, 218.panta otrajā daļā un 195.panta trešajā daļā. Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret divām personām.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu