Labai dzīvei nav noteikti jābūt priecīgai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kas dzīvi padara labu? Kā mēs varam to izmērīt? Šie jautājumi ir tikpat seni, cik pati cilvēce, turklāt tam ir daudzas potenciālās atbildes. Jaunā pētījumā zinātnieki raksta, ka laba dzīve ir “psiholoģiski bagātīga” dzīve.

Dzīvi bagātīgu padara pieredzes, kas ir ārpus ierastā; tās ir dažādas, sarežģītas un galvenais – liek mainīties cilvēka perspektīvai, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Psychological Review”.

Zinātnieki secinājuši, ka dažiem cilvēkiem psiholoģiski bagātīga dzīve ir daudz svarīgāka par būšanu laimīgam vai jēgas atrašanu. Šie ir divi aspekti, kas mūsdienu psiholoģijā bieži tiek uztverti par atslēgu uz “labu” dzīvi.

“Atšķirībā no laimīgas vai jēgpilnas dzīves psiholoģiski bagātīgu dzīvi vislabāk var raksturot kā interesantu un perspektīvu mainošu pieredžu virkni. Mēs piedāvājam empīriskus pierādījumus tam, ka laime, jēga un psiholoģiskā bagātība ir savā starpā saistīti, tomēr atšķirīgi labas dzīves aspekti ar unikāliem iemesliem un korelācijām,” rakstīts pētījumā.

Pētnieki neapgalvo, ka psiholoģiskā bagātība darbojas pilnīgi nošķirti no laimes un jēgas. Tā ir daļa no mūsu labklājības, un tai nepieciešams pievērst lielāku uzmanību.

Priecīga dzīve sevī ietver tādus mērķus kā pozitīvas sajūtas un vispārīga apmierinātība. Savukārt dzīves jēgas atrašana ir saistīta ar talantu aptveršanu un realizēšanu, mērķu sasniegšanu un lietu ietekmēšanu.

Trīs aptaujās, kurās piedalījās 1336 koledžas studenti, pētnieki noskaidroja, ka psiholoģiskā bagātība varētu būt nodalīta no laimes un dzīves jēgas, kad cilvēks sāk novērtēt savu dzīvi un labklājību.

“Atšķirībā no laimes mūsu bagātības koncepcija pieļauj arī diskomforta un nepatīkamu emociju brīžus,” raksta pētnieki.

Iepriekšējie pētījumi par psiholoģisko bagātību, nekrologu teksti un aptaujas dažādās valstīs liecina, ka psiholoģiskajai bagātībai ir ļoti nozīmīga loma labā dzīvē.

Pētnieki raksta, ka ceļošana, karjeras maiņa vai pat iedziļināšanās visai izaicinošos mākslas darbos – Džeimsa Džoisa “Uliss” ir īpaši labs piemērs – ir tās lietas, ko cilvēki īpaši meklē, lai padarītu savu dzīvi psiholoģiski bagātīgu.

Tajā pašā laikā pētnieki saka, ka ir arī citi psiholoģiski bagātīgas dzīves aspekti, piemēram, mācīšanās, radošums un rūpes par citiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu