"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums pirmajā pusgadā pieaudzis par 56%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Foto: Edijs Pālens/LETA

AS "Latvijas gāze" koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 154,255 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 56% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt kompānijas peļņa sarukusi trīs reizes - līdz 5,445 miljoniem eiro, liecina uzņēmuma publiskotais nerevidētais koncerna finanšu pārskats par 2021.gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Kā pausts koncerna pārskata vadības ziņojumā, apgrozījuma pieaugums saistīts ar augstākām pārdošanas cenām un pārdošanas apjomu pieaugumu salīdzinājumā ar to pašu periodu 2020.gadā. Gaisa temperatūra apkures periodā - no janvāra līdz aprīlim - bija zemāka nekā trīs gadu vidējā, kas palielināja pieprasījumu pēc dabasgāzes, tāpat koncerna uzņēmumi noslēdza papildus pārdošanas līgumus.

Uzņēmuma vadība norāda, ka vienlaikus ekonomikas atveseļošanās izraisītais dabasgāzes cenu kāpums sagādāja izaicinājumus 2021.gada pirmajā pusgadā un turpinās sagādāt izaicinājumus arī gada atlikušajā daļā.

"Latvijas gāze" finanšu rezultātus būtiski ietekmēja atvasināto finanšu instrumentu negatīvā pārvērtēšana, jo "Latvijas gāze" veica riska ierobežošanu, lai nofiksētu peļņu no indeksa cenām piesaistītiem pārdošanas līgumiem par ziemas periodu. Saskaņā ar grāmatvedības standartiem, koncernam katru mēnesi jāatzīst atvasināto finanšu instrumentu tirgus vērtība, taču peļņa no šiem dabasgāzes pārdošanas līgumiem tiks atzīta vien pēc novirzīto krājumu realizācijas izņemšanas periodā. Atvasināto finanšu instrumentu negatīvo vērtību kompensēs ziemas periodā.

Reizē, neskatoties uz augstajām dabasgāzes cenām, "Latvijas gāze" turpina prioritizēt piegādes drošību un iesūknēt būtisku dabasgāzes apjomu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Koncerna vadība pauž, ka līdz ar zemu dabasgāzes apjomu Eiropas valstu krātuvēs, stabilu ekonomikas atveseļošanos un augstākām Eiropas Savienības emisijas kvotu cenām, šogad pirmajā pusgadā dabasgāzes cenas piedzīvoja ievērojumu kāpumu. Cenu kāpums turpinās arī 2021.gada trešajā ceturksnī saistībā ar neplānotiem piegādes ierobežojumiem.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos "Latvijas gāze" klientiem Latvijā un ārvalstīs pārdeva 7437 gigavatstundas (GWh) dabasgāzes. Salīdzinājumā ar to pašu periodu 2020.gadā, pārdošanas apjomi ir pieauguši par 38%. Ārvalstīs pārdotā dabasgāze veidoja 37% no kopējā pārdošanas apjoma. Līdz ar pārdotajiem dabasgāzes apjomiem ārvalstīs "Latvijas gāze" izdevās kompensēt pārdošanas apjomu kritumu vietējā tirgū.

Attiecībā uz turpmāko uzņēmējdarbības gaitu 2021.gadā "Latvijas gāzes" vadība sagaida, ka turpmāks dabasgāzes cenu pieaugums samazinās pārdošanas maržu, jo sīvās konkurences dēļ kļūst arvien grūtāk novirzīt augstu dabasgāzes cenu uz klientiem. Atbilstoši konkurenti ir uzņēmumi, kas tiecas palielināt tirgus daļu un spēj piedāvāt cenas zem tirgus līmeņa.

"Latvijas gāzes" meitasuzņēmuma AS "Gaso" pārziņā esošā sadales segmenta ekonomiskie rādītāji atkarīgi no kopējā dabasgāzes pieprasījuma un sadales tīklā pārvadītā apjoma gada laikā. Aukstais laiks 2021.gada pirmajā ceturksnī palielināja "Gaso" sadales sistēmas noslodzi, tādēļ "Gaso" finanšu rezultāti šogad pirmajā pusgadā ir uzlabojušies. Šogad pirmajos sešos mēnešos "Gaso" turpināja attīstīt drošu un pieejamu dabasgāzes sadales infrastruktūru, veicot ievērojamus ieguldījumus gāzesvadu un noslēgierīču būvniecībā un rekonstrukcijā, tehnoloģisko iekārtu rekonstrukcijā, kā arī informācijas sistēmu un skaitļošanas iekārtu attīstībā, norāda uzņēmums.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums 2020.gada pirmajā pusgadā bija 98,904 miljoni eiro, bet peļņa veidoja 16,625 miljonus eiro.

Uzņēmuma lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāze" akcijas tiek kotētas "Nasdaq Riga" biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu