Premjers: Baltkrievijas rīcība ir klajš hibrīdapdraudējums visai Eiropas Savienībai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltkrievijas rīcība nelegālo imigrantu jautājumā ir graujoša visām pusēm, ceturtdien nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda padomes ārkārtas sēdē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ārkārtas sēdes laikā vairākas NVO uzdeva premjeram virkni jautājumu, tostarp par situāciju ar nelegālajiem imigrantiem uz Baltkrievijas un Latvijas robežas.

Biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāve Evija Strupiša informēja, ka viņas pārstāvētā biedrība no šā gada 20.augusta līdz 24.augustam organizēja humāno palīdzību personām uz Baltkrievijas robežas, bet 24.augustā tika pavēstīts, ka šīs NVO palīdzība no 25.augusta vairs neesot nepieciešama.

Biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāve Evija Strupiša informēja, ka viņas pārstāvētā biedrība no šā gada 20.augusta līdz 24.augustam organizēja humāno palīdzību personām uz Baltkrievijas robežas, bet 25.augustā tika pavēstīts, ka šīs NVO palīdzība vairs neesot nepieciešama.

Strupiša vēlējās zināt, kas noticis ar 83 uz robežas esošām personām, par kurām Latvijas palīdzības NVO vairs neesot nekādas informācijas. Šim aicinājumam pievienojās nodibinājuma "Make Room" Eiropas pārstāvniecības direktors Miks Celmiņš, kurš vienlaikus mudināja Ministru prezidentu rast iespēju tikties ar Latvijas NVO pārstāvjiem, jo humānās palīdzības organizāciju rīcībā esot informācija, ar kuru NVO vēlētos dalīties.

Atbildot uz biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāves jautājumu par 83 personu likteni, Kariņš atzina, ka viņa rīcībā neesot šādas informācijas, bet viņš saprot Latvijas organizāciju vēlmi sniegt palīdzību, tāpēc Kariņš centīsies rast laiku, lai tiktos ar minētajām NVO.

Tajā pašā laikā Kariņš pauda pārliecību, ka nelegālo imigrantu jautājuma risināšanā visai pasaulei vajadzētu vērsties pie Baltkrievijas, kura uz savu valsti uzaicinājusi cilvēkus, bet pēc tam "ar varu dzen" tos šķērsot citu valstu robežas.

"Tas ir klajš hibrīdapdraudējums visai Eiropas Savienībai. Tas, ko dara Baltkrievijas režīms, ir graujoši visām pusēm. Patlaban visos līmeņos tiek meklēts, kā atrisināt šo situāciju," pauda premjers, piebilstot, ka pašlaik notiek sarunas ar Irāku par to, kā uz robežas esošie cilvēki varētu atgriezties mītnes zemē.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu