Lietuvā protestu laikā veidos "drošības joslas" žurnālistiem (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Protests Lietuvā 2021.gada 10.augustā
Protests Lietuvā 2021.gada 10.augustā Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Izvērtējot mācību, kas gūta no 10.augustā notikušajām nekārtībām pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā, policija gatavojas turpmāk mītiņu laikā noteikt "drošības joslas" žurnālistiem un apjozt ar žogu parlamenta ēku, kā arī fiziski iezīmēt dabā atstatumu, kādā atļauts tuvoties Seimam un valsts iestādēm, ceturtdien paziņojis policijas ģenerālkomisārs Renats Požēla.

"Policija veiks pasākumus, lai šāds perimetrs tiktu iezīmēts ar tehniskiem līdzekļiem. Tad būs skaidri redzams, cik tālu var pietuvoties un kur jau ir robeža, ko sargā likums," viņš sacījis mediju pārstāvjiem. "Tā pati situācija ir arī pie citām valsts institūcijām, kur strikti noteikts ieturamais atstatums - 75 metri."

Vienlaikus Požēla norādījis, ka turpmāk protesta akciju laikā jau iepriekš tiks padomāts par žurnālistu drošību.

"Policija apņēmusies žurnālistiem noteikt tā dēvētās drošības joslas, kur viņi varētu droši vērot un fiksēt pasākumu, darīt savu darbu, pārsūtīt materiālus, fotogrāfijas," piebildis policijas ģenerālkomisārs. "Ceru, ka kopīgiem spēkiem turpmākajos pasākumos žurnālistu drošība tiks garantēta efektīvāk."

Kā norādījusi Lietuvas Iekšlietu ministrija, turpmāk plānotie masveida protesti tiks vērtēti kā augsta riska pasākumi un, lemjot par atļauju izdošanu, policija tiks pārstāvēta augstākā līmenī nekā līdz šim.

Požēla piebildis, ka lieli pasākumi ar vairāku tūkstošu cilvēku piedalīšanos pie Seima vispār nebūtu rīkojami, jo tur vienkārši nav tik daudz vietas.

Policijas un Sabiedrības drošības dienesta vadība neseno nekārtību laikā gūto pieredzi ceturtdien apsprieda ar iekšlietu ministri Agni Bilotaiti.

Ministres vērtējumā tiesībsargājošo iestāžu darbinieki rīkojušies atbilstoši situācijai un pieejamajai informācijai un kritiskas kļūdas nav pieļautas.

"Mēs ļoti vērīgi sekojam situācijai - gan ģeopolitiskajiem procesiem, gan izlūkdienestu datiem - un atbilstoši reaģējam, pieņemot lēmumus. Darbojas Apvienotais situāciju vadības centrs, kas strādā 24 stundas diennaktī, vērtē un analizē situāciju un sniedz noteiktus ieteikumus," viņa norādījusi.

Požēla pastāstījis, ka nemieru likvidēšanā policija balstījusies uz skandināvu modeli, pārbaudītu starptautisko praksi, darot visu, lai nepieļautu situācijas eskalāciju.

Jau ziņots, ka 10.augustā pie Seima ēkas Viļņā pulcējās aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Seims gan tobrīd ārkārtas sesijā risināja gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi.

Vakarpusē, beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, turklāt daļa no viņiem izturējās visai agresīvi. Nekārtības izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem un izmantoja signālraķetes.

10.septembrī Viļņas centrā plānota protesta akcija "Stop diktatūrai Lietuvā, atgūsim Lietuvu tautai, JĀ - Seima atlaišanai", ko Viļņas pašvaldība sākotnēji bija sankcionējusi, taču pēc nekārtībām pie Seima paredzēts lēmumu izvērtēt no jauna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu