Eiropas valstis un Kanāda noslēdz evakuācijas operācijas Kabulā (3)

TVNET/LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MARCIN OBARA / EPA / Scanpix

Vairākas Eiropas valstis un Kanāda ceturtdien paziņoja, ka evakuācijas operācijas Kabulā jau pabeigušas, pabeigs tās šodien vai rīt, vienlaikus paužot bažas par lidostas drošības situācijas pasliktināšanos un teroraktu draudiem.

Viļņas lidostā nolaidusies pēdējā Polijas lidmašīna ar vēl 26 afgāņu tulkiem un viņu ģimenes locekļiem. Kopumā uz Lietuvu pārvesti 178 afgāņi, kas uz laiku izmitināti Raseiņu rajonā.

Kā pastāstījis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, visa operācija ilgusi desmit dienas un piecas no tām aizņēmusi plānošana. Pēc aktīvām konsultācijām ar vairākiem partneriem Vācija palīdzējusi nogādāt Kabulā desmit Bruņoto spēku karavīrus un vienu diplomātu, lai tur organizētu evakuāciju.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība trešdien nolēma evakuēto afgāņu izmitināšanai atvēlēt 600 000 eiro. Kā skaidroja ministrs, tā ir provizoriska summa, kas segs viņu izmitināšanas un uzturēšanas izmaksas līdz brīdim, kamēr viņiem tiks piešķirts bēgļa statuss.

No 2002. līdz 2021.gadam Afganistānā dienējuši aptuveni 5000 Lietuvas karavīru, darba līgumi Lietuvas Bruņotajiem spēkiem bijuši noslēgti ar 115 tulkiem, daļai no viņiem piešķirti Lietuvas valsts apbalvojumi.

Polija, Ungārija un Kanāda evakuācijas lidojumus pabeigušas ceturtdien, Nīderlande tos plāno pabeigt līdz ceturtdienas vakaram, bet Francija - piektdienas laikā.

Rietumvalstu operācijas pabeigtas vairākas dienas pirms 31.augusta termiņa, kad Kabulu plānots pamest pēdējiem ASV karavīriem, kas šobrīd apsargā lidostu.

Neidentificēti uzbrucēji apšaudījuši Itālijas militārā transporta lidmašīnu C-130, kas izlidojusi no Kabulas, ceturtdien vēsta Itālijas telekanāls "TGcom24", atsaucoties uz avotiem armijā.

Lidmašīnai bojājumi nav nodarīti, un tā pacēlusies veiksmīgi.

Pēdējā Polijas lidmašīna ar cilvēkiem, kas bija jāizved no Afganistānas, ieradusies Polijā ceturtdienas rītā, pavēstīja ārlietu ministra vietnieks Marcins Pšidačs.

Polija no Afganistānas ar 14 lidmašīnām izvedusi 1300 cilvēku, arī 200, ko lūgušas izvest citas valstis un organizācijas, sacīja Pšidačs.

Polijas militārā misija pilnībā tiks pabeigta ceturtdien, apliecināja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Ņemot vērā pieaugošos teroristu draudus un vairojošos nestabilitāti, mēs nevaram riskēt ar mūsu cilvēku dzīvībām," norādīja Pšidačs.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss apliecināja, ka Francija pabeigs Francijas pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuāciju no talibu kontrolētās Kabulas piektdienas vakarā.

Pēc piektdienas "evakuāciju no Kabulas lidostas nebūs iespējams īstenot", radio RTL sacīja premjers.

ASV, kas gādā par lidostas drošību, evakuāciju plāno noslēgt 31.augustā, un Francijai bija jāpieņem lēmums par savas misijas noslēgšanu, rēķinoties ar šo plānu, apliecināja Francijas valdībai tuvs avots.

Civilistu evakuācija noslēgsies dažas stundas pirms misijas oficiālajām beigām, kad tiks izvesti karavīri un pēdējie vēstniecības darbinieki, piebilda avots.

Kopš talibi 15.augustā pārņēma varu Kabulā, Francija evakuējusi 2500 cilvēku, sacīja Kastekss.

Lielbritānija brīdinājusi par nopietniem draudiem, ka lidostā var tikt sarīkots terorakts.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu