Rudenī sinhronā režīmā izmēģinās Lietuvas un Polijas elektrotīklu darbību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lietuvas un Polijas energosistēmu starpsavienojuma "LitPol Link" paplašināšanas projekta darbi tuvojas nobeigumam un abu valstu elektrotīklu darbību sinhronā režīmā plānots izmēģināt rudenī, paziņojis enerģētikas uzņēmumu koncerna "Epso-G" ģenerāldirektors Rolands Zuks.

"Faktiski palikuši pēdējie darbi Alītā. Divi transformatori ir ieslēgti, trešais - rezervē. Izmēģinājumam pilnībā pietiek arī ar vienu transformatoru, bet būs sagatavoti divi (..). Izmēģinājums paredzēts rudenī, varētu būt uz novembra pusi," viņš ceturtdien sacījis žurnālistiem, izklāstot uzņēmumu grupas ilglaicīgo stratēģiju.

Savukārt Lietuvas energosistēmas darbu izolētā režīmā plānots izmēģināt nākamgad, norādījis koncerna vadītājs. To palīdzēs veikt 200 megavatu jaudas enerģijas uzkrāšanas sistēmu projekts, kas tiek īstenots pašlaik un par ko atbild koncerna uzņēmums "Energy cells".

"Par kopīgām Baltijas valstu iniciatīvām [kopīgu izmēģinājumu] saskaņā ar manā rīcībā esošajām ziņām dialogs norisinās. Mūsu sistēmas operators "Litgrid" risina šo dialogu un cenšas gādāt par saskaņotu rīcības plānu attiecībā uz drīzāku izolēta darba izmēģinājumu Baltijas valstu līmenī," izteicies Zuks, piebilstot, ka sīkāk to komentēt nevar.

"Epso-G" akcionāre, Lietuvas Enerģētikas ministrija maijā koncernam norādīja, ka tam izvirza mērķi jau šogad pabeigt "LitPol Link" paplašināšanas projektu un izmēģināt sinhronu Lietuvas un Polijas energosistēmu darbu avārijas režīmā, gatavojoties 2023.gadā veikt Baltijas valstu energosistēmu darbu izolētā režīmā.

Kā ziņots, Baltijas valstis vēlas līdz 2025.gadam atslēgties no tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka, kas tās savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, un sinhronizēties ar Eiropas energosistēmu, lai samazinātu atkarību no Krievijā esošās infrastruktūras

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu