Pabriks: Latvijas armija nepastiprinās spēkus pie Baltkrievijas robežas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Artis Pabriks.
Artis Pabriks. Foto: Latvijas armija

Pagaidām papildus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Zemessardzes izvietošana uz Latvijas - Baltkrievijas robežas nav nepieciešama, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš sacīja, ka Baltkrievijas pusē ir palielinājusies karavīru klātbūtne, bet tas nenozīmē, ka Latvijai būtu jāpalielina sava klātbūtne, jo pašlaik tā ir pietiekama. Pabriks uzsvēra, ka situāciju nevar nemitīgi eskalēt un aicināja Baltkrievijas pusi samazināt militāro klātbūtni pie Latvijas robežas.

Tāpat ministrs pauda nožēlu, ka Baltkrievijas puse faktiski ir izbeigusi dialogu ar Valsts robežsardzi, līdz ar to pašlaik nepastāv tiešā saikne, lai potenciālo negadījumu laikā varētu operatīvi sazināties ar Baltkrievijas pusi un noskaidrot vajadzīgo informāciju.

Aizsardzības ministrs sacīja, ka Baltkrievijai ir jāuzņemas atbildība par notiekošo uz Latvijas austrumu robežas, un ja tas netiks izdarīts, tad Latvijas rietumu sabiedrotie atbalstīs Latviju, pielietojot dažādus mehānismus, kuri tiks vērsti, lai apturētu Baltkrievijas īstenoto hibrīdkaru.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 683 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu