LĀI pētnieks: Krievijas un Ķīnas ietekme Afganistānā tikai pieaugs (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš "Taliban" ienākšanas Afganistānas galvaspilsētā Kabulā un valdības padzīšanas ir pagājušas vien nepilnas 2 nedēļas. Kamēr rietumvalstis ierautas haotiskā savu pilsoņu un sabiedroto evakuācijā, Krievija un Ķīna steidz izmantot iespējas nostiprināt ar teroristisko grupējumu izdevīgas attiecības, norāda starptautisko attiecību eksperti.

Šonedēļ, 26. augustā, TVNET iknedēļas ārpolitikas raidījuma "Pasaule kabatā" ietvaros notika diskusija par aktuālākajiem notikumiem Afganistānā un to rezonansi globālā mērogā. Ar TVNET žurnālisti Lindu Annu Dālderi sarunājās Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, RSU docents Māris Andžāns un Baltijas Aizsardzības koledžas pētnieks, lektors Sandis Šrāders.

Andžāns uzsver, ka Ķīnas un Krievijas ietekme attiecībās ar Afganistānu tikai augs. Šīs valstis esot vienas no retajiem situācijas ieguvējiem - priecājas par ASV ietekmes samazināšanos reģionā, to izmanto savas propagandas nolūkos, turklāt talibi solījuši viņu interešu aizsardzību. Lai nodrošinātu savas intereses, gan Ķīna, gan Krievija paspējušas aizvadīt vairākas augsta līmeņa tikšanās ar "Taliban" pārstāvjiem.

Kā norāda pētnieki, Ķīna vēlas, lai to uiguru musulmaņu minoritāte nerastu patvērumu kaimiņos Afganistānā, no kurienes varētu plānot teroraktus pret Ķīnu. Tāpat tiek saskatīta iespēja vēl nopietnāk iesaistīt Afganistānu Ķīnas “Joslas un ceļa” iniciatīvā, kā ietvaros Afganistānā jau iepriekš tika finansēti dažādi infrastruktūras projekti. LĀI pētnieks pauž, ka gan talibiem, gan Ķīnai sadarbība būtu ekonomiski izdevīga. Turklāt Ķīna pieturas pie principa - neiejaukties savu sabiedroto valstu iekšpolitikā, - tātad prasības sadarbībai būtu krietni mazākas, nekā rietumvalstīm. 

Savukārt Šrāders atgādina, ka Ķīnas investīciju programmas paredz citus nosacījumus, kas virknē "Joslas un ceļa" iniciatīvas partnervalstu jau ir izraisījušas plašu sabiedrības neapmierinātību. Proti, Ķīnas sponsorētie infrastruktūras projekti noveduši pie dažādiem korupcijas un vides degradācijas skandāliem. Ņemot vērā, ka korupcija Afganistānā bija arī viens no galvenajiem iemesliem ASV atbalstītās valdības straujajai krišanai, pēc Šrādera domām Ķīnas investīcijas "Taliban" nesniegs sabiedrības atbalstu, kas nepieciešams stabilitātei.

Abi pētnieki piekrīt, ka Krievijas galvenās intereses Afganistānā saistītas ar reģiona stabilitāti, terorisma novēršanu un narkotiku plūsmas ierobežošanu. Kā norāda Šrāders, Centrālāzijas valstis novērtē Krievijas lomu reģionālās stabilitātes nodrošināšanā, tādēļ saprotams, ka Krievija šādu pozīciju centīsies noturēt. Tomēr viņaprāt ne Ķīna, ne Krievija nav “Taliban” glābiņš ilgtermiņā - Krievijai esot maz, ko talibiem piedāvāt, savukārt Ķīnas investīcijas nāk ar virkni risku. Tāpēc noteikti būšot nepieciešams arī starptautisko institūciju atbalsts ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanai.

Taču jāatceras, ka jebkura sadarbība būs atkarīga no "Taliban" spējas izpildīt savus solījumus - par to pārliecināts šobrīd nevar būt neviens, ieskaitot Krieviju un Ķīnu.

Attiecībā uz rietumvalstīm, Andžāns norāda, ka tās visticamāk turpinās sniegt humāno palīdzību, taču diez vai sagaidāmas nopietnas investīciju programmas Afganistānā.

Noskatīties pilno diskusiju iespējams TVNET tiešsaistes žurnālā KLIK, bet noklausīties - portāla sadaļā "Podkāsti".

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu