Hamenei: Baidens sarunās par kodolpakta atjaunošanu izvirza tādas pat prasības kā Tramps (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Irānas augstais garīgais līderis ajatolla Ali Hamenei sestdien apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu, ka viņš sarunās par pasaules lielvaru un Irānas kodolpakta atjaunošanu izvirza tādas pat prasības kā viņa priekšgājējs Donalds Tramps.

Pēdējā sarunu kārta starp Irānu un kodolpaktā atlikušajām valstīm par ASV atgriešanos tajā noslēdzās jūnijā un par to atsākšanu nekādu ziņu nav.

"Amerikas pašreizējā administrācija neatšķiras no iepriekšējās, jo tas, ko tā prasa no Irānas kodoljautājumos, atšķiras vārdos, bet ir tā pati lieta, ko pieprasīja Tramps," sacīja Hamenei.

Pagājušajā mēnesī Hamenei pavēstīja, ka Vašingtona vēlas garantijas nākotnes sarunām par Irānas raķešu arsenālu un reģionālajiem jautājumiem, izvirzot to kā priekšnosacījumu, lai ASV atgrieztos pasaules lielvaru un Irānas kodolpaktā.

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no līguma saistību izpildes, bet vairākkārt solījusi atsākt to ievērot, ja ASV atcels sankcijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu