Makrons aicina veidot ANO "drošības zonu" Kabulā (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: :JEANNE ACCORSINI/SIPA/2104271521

Francija un Lielbritānija pirmdien mudinās ANO strādāt pie "drošības zonas" izveides Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, lai aizsargātu humānās operācijas, paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Tas ir ļoti svarīgi. Šādā ceļā ANO tiks nodrošināta bāze, lai rīkotos ārkārtas situācijās," publikācijā izdevumā "Journal du Dimanche" skaidroja prezidents.

Drošības zona ļaus starptautiskajai sabiedrībai "uzturēt spiedienu pret kustību "Taliban"", kas šobrīd pārņēmusi "de facto" varu teju visā Afganistānā, piebilda Makrons.

Piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis pulcēsies pirmdien, lai apspriestu situāciju Afganistānā.

Parīze un Londona izmantos šo iespēju, lai prezentētu rezolūcijas projektu, kuras mērķis ir "ANO kontrolē izveidot Kabulā "drošības zonu", kas ļautu turpināt humānās operācijas", norādīja prezidents.

Makrona priekšlikumi parādījušies laikā, kad noslēgumam tuvojas starptautiskā operācija ārvalstu pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuācijai no Kabulas.

Francija noslēdza savu evakuācijas misiju piektdien, bet Lielbritānija - sestdien.

ASV bruņotie spēki turpina darboties bīstamos un haotiskos apstākļos, strādājot, lai plašo evakuācijas operāciju pabeigtu līdz 31.augusta termiņam.

Makrons sestdien pavēstīja, ka ir sāktas sarunas ar talibiem, lai "aizsargātu un repatriētu" briesmām pakļautos afgāņu arī pēc 31.augusta.

Ar Kataras palīdzību, kas uztur labas attiecības ar talibiem, pastāv iespēja evakuācijas operācijas turpināt, runājot ar žurnālistiem Irākā, sacīja Makrons.

Francija kopš 17.augusta no Afganistānas evakuējusi 2834 cilvēkus, viņš piebilda.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu