Verstapens uzvar Beļģijas Grand Prix izcīņā, kas faktiski nemaz nenotika

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Makss Verstapens
Makss Verstapens Foto: PA Wire/PA Images

​Lietainos laika apstākļos Nīderlandes pilots Makss Verstapens no "Red Bull" komandas svētdien tika pasludināts par uzvarētāju Pirmās formulas (F-1) Beļģijas "Grand Prix" posmā.

Aiz Verstapena kā otrais finišēja "Williams" britu pilots Džordžs Rasels, pirmo reizi kāpjot ur F-1 goda pjedestāla Viņš uzvarētājam zaudēja 1,995 sekundes.

Sākotnējais starts nenotika, jo komandas tika aizsūtītas atpakaļ boksos pēc diviem iesildīšanās apļiem, kas apliecināja, ka braukšana ir pārāk bīstama.

Sacensības sākās vairāk nekā trīs stundas vēlāk ar plānotu vienas stundas formātu, bet pēc diviem apļiem atkal tika izkārti sarkanie karogi, fiksējot minimālo attālumu, kas jānobrauc, lai sacensības uzskatītu par notikušām un piešķirtu pusi no posma punktiem, kas kopumā notika tikai sesto reizi.

Pasaules čempions brits Lūiss Hamiltons no "Mercedes" finišēja trešais 2,601 sekundi aiz Verstapena, un pirmajam trijniekam pat tika sarīkota ceremonija uz goda pjedestāla.

"Tā ir uzvara, bet ne tāda, kādu vēlaties iegūt," sacīja Verstapens. "Šodien liels gods pienākas visiem faniem trasē par palikšanu šeit visu dienu lietū, aukstumā un vējainajos apstākļos."

"Protams, tagad var teikt, ka bija ļoti svarīgi iegūt šo "pole position". Ir liels kauns neveikt apļus, kā nākas, bet apstākļi trasē bija ļoti sarežģīti," viņš piebilda.

Hamiltons norādīja, ka amatpersonas "zināja, ka trase nav kļuvusi labāka, bet viņi mūs izsūtīja trasē veikt divus apļus aiz drošības automašīnas, lai sacensības skaitītos notikušas. Es ceru, ka līdzjutēji atgūs savu naudu atpakaļ."

"Jūs īsti nevarējāt redzēt, kas notiek piecus metrus priekšā. Bija grūti redzēt pat taisni. Žēl," piebilda pasaules čempions.

Piloti iesildīšanās apli aiz drošības automašīnas uzsāka ar 25 minūšu kavēšanos, bet starta procedūra tika pārtraukta pēc otrā apļa, jo apstākļi trasē bija pārāk bīstami, galvenokārt sliktās redzamības laika apstākļu dēļ.

Kavēšanās padeva glābšanas riņķi Verstapena komandas biedram meksikānim Serhio Peresam, jo viņš slapjajā trasē bija iebraucis barjerā pa ceļam uz startu. "Red Bull" vēlāk tika atļauts automašīnu salabot iespējamajām sacensībām, kurās Peress kā pēdējais startēja no boksiem.

Sacensību pārcelšana uz pirmdienu nebija iespējama, jo Beļģijā tika aizvadītas pirmās no trijām sacīkstēm trijās nedēļas nogalēs, nākamnedēļ sacenšoties Nīderlandē un aiznākamnedēļ Itālijā.

Tikmēr Rasels plūca kvalifikācijas augļus, sestdien ierindodamies otrajā vietā, pirmo reizi kāpjot uz F-1 goda pjedestāla un par otro vietu sacensībās saņemot deviņus punktus.

"Mēs bieži nesaņemam atlīdzību par lielisku kvalifikāciju, bet šodien mums tas izdevās pilnā mērā," viņš teica pēc sacensībām. "Žēl, ka nevarējām uzsākt šīs sacensības, bet no mūsu puses tas bija vienkārši burvīgs rezultāts."

"Mercedes" pilots soms Valteri Botass un Lenss Strols no "Aston Martin", gluži otrādi, sacensības svētdien sāka ar piecu starta vietu sodu par pirmā apļa avāriju pēdējās sacensībās pirms četrām nedēļām Ungārijā. Botass finišēja 12.vietā, bet Strols - pēdējais.

Ceturto vietu Spā trasē ieņēma Daniels Rikjardo no Austrālijas ("McLaren"), piekto - "Aston Martin" pilots vācietis Sebastians Fetels, sesto - francūzis Pjērs Gaslī no "AlphaTauri".

Jau ziņots, ka sestdien slapjos laika apstākļos kvalifikācijā uzvarēja Verstapens, par 0,321 sekundēm apsteidzot lielisku sniegumu demonstrējušo Raselu un par 0,334 sekundēm - kopvērtējuma līderi Hamiltonas, kuram svētdien otrajā starta rindā blakus stājās Daniels Rikjardo no Austrālijas ("McLaren").

Rasels svētdien pirmo reizi karjerā Lielās balvas izcīņu sāka no pirmās starta rindas.

Pēc 12 posmiem kopvērtējuma līderis ar 202,5 punktiem ir Hamiltons, bet Verstapens viņam zaudē tikai trīs punktus. 113 punkti ir Norisam, 108 - Botasam un 104 - Verstapena komandas biedram Peresam.

2020.gadā jau septīto F-1 titulu karjerā un ceturto pēc kārtas ieguva brits Lūiss Hamiltons no "Mercedes". Iepriekš septiņreiz uzvarēt izdevies vienīgi leģendārajam vācu braucējam Mihaelam Šūmaheram.

Otrais finišēja Hamiltona komandas biedrs Botass, bet trešo vietu ieņēma nīderlandietis Makss Verstapens no "Red Bull" komandas.

Tāpat "Mercedes" komanda izcīnīja septīto Konstruktora kausu pēc kārtas.

Šosezon sākotnēji bija plānots aizvadīt rekordlielu sacīkšu skaitu (23), bet augusta nogalē noskaidrojās, ka Japānā tomēr nenotiks plānotais posms. Šī iemesla dēļ šosezon tiks aizvadīti 22 F-1 posmi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu