PVO bažījas par gauso vakcinācijas tempu Eiropā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Veselības organizācija (PVO), paužot bažas par stagnējošiem vakcinācijas rādītājiem, īpaši Eiropas nabadzīgākajās valstīs, pirmdien brīdinājusi, ka līdz decembrim reģionā no Covid-19 varētu nomirt vēl 236 000 cilvēku.

"Pagājušajā nedēļa reģionā nāves gadījumu skaits pieauga par 11%, [un] viena no ticamām ekstrapolācijām prognozē 236 000 nāves gadījumu Eiropā līdz 1.decembrim," žurnālistiem norādīja PVO Eiropas nodaļas direktors Hanss Klūge.

Līdz šim kopš pandēmijas sākuma Eiropā ir reģistrēti 1,3 miljoni Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

NO 53 PVO Eiropas dalībvalstīm pēdējo divu nedēļu laikā 33 reģistrēts nāves gadījumu skaita pieaugums par 10%, pavēstīja Klūge.

Viņš atzina, ka augstie vīrusa izplatības rādītāji ir "ļoti satraucoši", īpaši saistībā ar zemo potēšanās tempu prioritārajās grupās, kas novērojama vairākās valstīs.

Straujo infekcijas izplatību Klūge saistīja ar lipīgāko Indijas jeb delta vīrusa variantu, ar "pārspīlētu" karantīnas ierobežojumu atvieglošanu un ar aktīvāku ceļošanu vasarā.

Lai gan puse reģiona iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti, potēšanās temps Eiropā mazinājies, uzsvēra Klūge.

"Pēdējās sešās nedēļās tas krities par 14%, ietekmējoties no vakcīnu trūkuma dažās valstīs un vakcīnu nepieņemšanas citās," norādīja PVO reģionālais direktors.

Eiropas valstīs ar zemiem un vidēji zemiem ienākumiem pilnībā vakcinēti ir tikai 6% iedzīvotāju, un dažās valstīs starp mediķiem vakcinēti tikai 10%.

"Potēšanas stagnācija mūsu reģionā rada nopietnas bažas," atzina Klūge, aicinot palielināt vakcīnu ražošanas tempus un aktīvāk dalīties ar to krājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu