Aicina pārrunāt potenciālās riska situācijas, lai ceļš uz skolu būtu drošs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Tuvojoties mācību gada sākumam, Autotransporta direkcija aicina vecākus pārrunāt ar saviem bērniem potenciālās riska situācijas, dodoties uz pieturu, šķērsojot ceļu vai braucot sabiedriskajā transportā, lai, saskaroties ar sarežģījumiem, bērns zinātu, kā rīkoties.

"Ņemot vērā, ka liela daļa bērnu ir ilgstoši mācījušies attālināti un nav izmantojuši sabiedrisko transportu, šogad ir īpaši svarīgi instruēt savu bērnu par to, kā rīkoties dažādās situācijās. Tāpat esam atkārtoti uzrunājuši pārvadātājus, atgādinot, ka par mazajiem pasažieriem ir jāparūpējas un nekad nedrīkst atteikt viņiem palīdzību. Gadījumos, kad runa ir par bērna drošību, šoferim ir jāzvana policijai, ja sazināties ar vecākiem nav iespējams. Šādi jārīkojas, neskatoties uz to, ka reiss var tikt aizkavēts un citi pasažieri galamērķī var nenokļūt laikus," norāda Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Vecāki ir aicināti pastāstīt saviem bērniem par to, kā rīkoties, ja, braucot sabiedriskajā transportā, gadās saskarties ar grūtībām. Pirmkārt, būtu vēlams pirms skolas konkrēto maršrutu izbraukt kopā ar bērnu. Otrkārt, būtu jānorāda, ka jebkurā neskaidrā jautājumā vispirms ir jāvēršas pie autobusa vadītāja. Treškārt, ja bērnam nav sava mobilā tālruņa, ir jāsagatavo zīmīte ar vecāku tālruņa numuru, lai vadītājs var sazināties. Ceturtkārt, nepieciešamības gadījumā jālūdz palīdzība apkārtējiem, piemēram, noskaidrojot pieturvietu, kur bērns atrodas, vai palūdzot sazināties ar vecākiem.

Ne mazāk svarīgi ir pārliecināties par drošu ceļa šķērsošanu, izkāpjot no sabiedriskā transporta. Autobusa izmērs ir liels, tāpēc pasažieris, kurš aiz tā stāv, nepārredz ceļa braucamo daļu un arī nav redzams citiem ceļa satiksmes dalībniekiem. Turklāt šobrīd, kad diennakts tumšais laiks iestājas agrāk, pasažierus, kuri nelieto gaismu atstarojošus elementus, pamanīt ir grūti.

Autotransporta direkcija pēdējo gadu laikā ir saskārusies ar gadījumiem, kad bērns ir iekāpis citā autobusā vai palaidis garām savu pieturu, aizbraucot tālāk līdz vietai, ko nepārzina. Nereti tādās situācijās bērni nobīstas, nezinot, kā tālāk rīkoties un pie kā vērsties. Tāpat bijuši gadījumi, kad pirmsskolas vecuma bērns reģionālā maršruta autobusā vēlas braukt viens pats (bez pavadoņa), lai gan bērnus šādā vecumā nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu