Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā palielinājās par 11% (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības skaitītājs daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā.
Elektrības skaitītājs daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena palielinājās par 11% - līdz 95,67 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo".

Tāpat par 11% - līdz 95,67 eiro par MWh cena pieauga arī Igaunijā, bet Lietuvā cena pieauga par 10% - arī līdz 95,67 eiro par MWh.

Baltijā elektroenerģijas cenas kāpumu galvenokārt veicināja elektroenerģijas cenu pieaugums Ziemeļvalstīs un par 34% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, kā arī par 40% lielākas plūsmas no Krievijas. Cenas pieaugumu ir veicinājis arī vietējās elektroenerģijas izstrādes samazinājums.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena pieauga par 8% - līdz 71,14 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas kāpumu "Nord Pool" reģionā sekmēja Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvara samazinājums - 59% no kopējās uzstādītās jaudas. To veicināja gan atomelektrostaciju ikgadējās apkopes darbu sezonas turpinājums, gan Zviedrijas atomelektrostacijas "Forsmark 2" bloka avārijas atslēgums. Cenas pieaugumu ir pastiprinājis arī cenu kāpums izejvielu un oglekļa emisiju kvotu tirgū. Tajā pašā laikā vēja staciju izstrāde pieauga tikai par 2%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš pagājušajā nedēļā nedaudz pieauga līdz 6888 gigavatstundām (GWh), savukārt izstrādes apjomi palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un saražotas 6794 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3%, un kopā patērētas 497 GWh. Latvijā patēriņš pieauga par 3% - līdz 131 GWh, Igaunijā patēriņš kāpa par 7%, kopā patērētas 148 GWh, savukārt Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 218 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde kritās par 12% un bija 184 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 11%, saražotas 38 GWh, savukārt Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 7% un bija 91 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 28% mazāka, saražotas 55 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 29%, Igaunijā 61%, bet Lietuvā 25%. Baltijas valstīs saražoti 37% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu