EK brīdina Čehiju par daļēju ES maksājumu apturēšanu (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Eiropas Komisija (EK) brīdinājusi Čehiju, ka var daļēji apturēt Eiropas Savienības (ES) subsīdiju izmaksu, ja Prāga nepastiprinās iespējamo interešu konfliktu kontroli, pirmdien ziņo Čehijas sabiedriskais radio.

Aprīlī publicētajā audita ziņojumā EK konstatēja, ka Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs atradies interešu konfliktā, būdams ES subsīdijas saņemošā konglomerāta "Agrofert" īpašnieks.

Jūlijā EK pieprasīja Čehijai uzlabot ES līdzekļu sadales caurskatāmību un izskaust interešu konfliktus.

Babišs vairākkārt noliedzis, ka būtu pārkāpis kādus likumus, un norādījis, ka savus uzņēmumus nodevis divu trasta fondu pārvaldē.

Čehijas Radio savā tīmekļa vietnē citē vēstuli, kurā divi EK ģenerāldirektori brīdina Prāgu, ka ES maksājumi projektiem attiecīgajās programmās var tikt pārtraukti, ja netiks uzlabota kontroles sistēma.

Brisele pieprasa, lai Čehijas iestādes, kas veic ES fondu līdzekļu sadali, uztur to publisko amatpersonu un uzņēmumu reģistru, kurus tās kontrolē. Īpaša vērība pievēršama trasta fondiem, un EK jānosūta šo fondu labuma guvēju saraksti.

"Agrofert" ietilpst vairāk nekā 200 uzņēmumu, un konglomerāts ir viens no lielākajiem Čehijas darba devējiem lauksaimniecībā, pārtikas rūpniecībā, ķīmijas rūpniecībā un mediju nozarē.

Konglomerāts ES lauksaimniecības tiešmaksājumos saņēmis desmitiem miljoniem eiro. Mazākas summas piešķirtas arī dažādiem attīstības projektiem, piemēram, inovatīvo tehnoloģiju jomā.

EK vēstulē atkārtoti pausta nostāja, ka Čehijas valdībai nevajadzētu prasīt līdzekļus projektiem, kas saistīti ar "Agrofert" vai tajā ietilpstošiem uzņēmumiem.

Nedz Babišs, nedz finanšu ministrija, nedz reģionālās attīstības ministrija šīs ziņas pagaidām nav komentējuši.

Neskatoties uz Babišam izteiktajām apsūdzībām par interešu konfliktu un par krāpšanos ar ES subsīdijām, aptaujās pirms 8. un 9.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām viņa dibinātā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) ir vadībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu