20 gadus ilgā misija Afganistānā ir beigusies (21)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēdējais amerikāņu karavīrs pamet Afganistānu. 30.augusts, 2021
Pēdējais amerikāņu karavīrs pamet Afganistānu. 30.augusts, 2021 Foto: Jack Holt / HANDOUT/EPA/Scanpix

Pēdējie ASV karavīri pirmdien atstājuši Afganistānu, pavēstīja Savienoto Valstu bruņotie spēki.

"Esmu šeit, lai paziņotu, ka esam pabeiguši [karaspēka] izvešanu no Afganistānas un militāro misiju ASV pilsoņu evakuācijai," žurnālistiem Pentagonā sacīja ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs.

Pēdējā ASV militārā lidmašīna - lielā transportlidmašīna C-17 - pacēlās no Kabulas lidostas minūti pirms pusnakts pēc vietējā laika. Ar šo lidmašīnu Afganistānu atstāja arī ASV vēstnieks Ross Vilsons.

ASV īstenotajā evakuācijā Afganistānu atstājuši apmēram 123 000 cilvēku - amerikāņi, afgāņi un citu valstu pilsoņi. Evakuācijas operācijas veica arī citas valstis.

Makenzijs sacīja, ka ASV nav izdevies evakuēt visus, kurus bijis iecerēts, un ka Afganistānā palikuši vairāki simti amerikāņu. Tomēr starp viņiem ir arī tādi, kuri nevēlas aizbraukt, viņu vidū arī ASV un Afganistānas dubultpilsoņi.

"Mēs neizvedām visus, kurus gribējām izvest," sacīja ģenerālis.

"Bet es domāju, ja mēs būtu palikuši vēl desmit dienas, mēs tāpat nebūtu izveduši visus, kurus gribējām," viņš piebilda.

Makenzijs arī uzsvēra, ka Kabulas lidostā nav palicis neviens evakuējamais.

Viņš pozitīvi novērtēja ASV spēku sadarbību ar talibiem evakuācijas laikā un teica, ka talibi, kuru pārziņā bija Kabulas lidostas ārējā perimetra drošība, bijuši ļoti pragmatiski, lietišķi un izpalīdzīgi.

Talibu preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids tviterī ierakstīja, ka "pusnaktī pēc Afganistānas laika atlikušie amerikāņu karavīri atstāja Kabulas lidostu un mūsu valsts ieguva pilnīgu neatkarību".

Kabulā bija dzirdamas automātu šāvienu kārtas, talibiem ar šāvieniem gaisā svinot ASV spēku pilnīgu izvešanu.

Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens bija noteicis otrdienu, 31.augustu, par termiņu ASV karavīru izvešanai no Afganistānas.

Pēc tam, kad visi amerikāņu karavīri bija atstājuši Afganistānu, Baidens izplatīja paziņojumu, ka otrdien uzrunās tautu saistībā ar savu lēmumu pilnībā izvest ASV karaspēku no šīs valsts.

ASV prezidents arī pauda cerību, ka talibi pildīs solījumus ļaut izceļot no Afganistānas tiem, kuri vēlas to atstāt.

Līdz ar to beigusies gandrīz divdesmit gadu ilgā ASV militārā klātbūtne Afganistānā. ASV vadītie NATO spēki tika nosūtīti uz Afganistānu pēc 2001.gada 11. septembra teroraktiem, kurus īstenoja teroristu tīkls "Al Qaeda", kas bāzējās Afganistānā islāmistu grupējuma "Taliban" aizsardzībā.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu