Andris Vilks: Ekonomika sāk pielāgoties Covid-19 pandēmijai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais finanšu ministrs Andris Vilks svinīgajā pasākumā Francijas vēstniecībā
Bijušais finanšu ministrs Andris Vilks svinīgajā pasākumā Francijas vēstniecībā Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekonomika sāk pielāgoties Covid-19 pandēmijai, otrdien intervijā Latvijas Radio atzīmēja Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks.

"Ekonomika sāk pielāgoties pandēmijai," teica Vilks, piebilstot, ka Latvijā šis ekonomikas pielāgošanās process ir īstenojies salīdzinoši veiksmīgi salīdzinājumā ar citām valstīm.

Vienlaikus viņš gan arī uzsvēra, ka joprojām ir ļoti daudz nezināmā. "Kopumā ir daudz nezināmā un ir ļoti grūti prognozēt nākotni. Acīmredzot, prognozes ik pēc pāris mēnešiem tiks mainītas.

Ir jābūt gataviem dažādiem pavērsieniem un jāsaprot, ka ar pandēmiju, visticamāk, būs jāsadzīvo ne tikai vienu gadu, bet vairākus gadus," sacīja Latvijas Bankas padomes loceklis.

Vilks uzsvēra, ka tādējādi vēl vairākus gadus būs aktuāls jaunais ekonomikas modelis, kad daudzi strādā attālināti, mazāk pulcējas, kā arī mazāk ceļo. "Šāds ekonomikas modelis varētu palikt spēkā ne tikai šoziem, bet arī turpmāk," viņš teica.

Tāpat Latvijas Bankas padomes loceklis atzīmēja, ka Latvijā ekonomikas izaugsme šogad ir salīdzinoši laba un arī nākamgad gaidāma salīdzinoši laba izaugsme. Latvijas Banka prognozes pārskatīs rudenī, bet ekonomikas izaugsme šogad viennozīmīgi pārsniegs 3%.

Vilks arī norādīja, ka lielākais nezināmais šobrīd ir inflācija - tā varētu būt augstāka un noturīgāka ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, taču ne ilgstoši. "Inflācijai nevajadzētu būt ļoti noturīgai - tā var būt augstāka, nekā tiek prognozēts, pāris ceturkšņus, bet patlaban nav doma, ka tas varētu būt vairāki gadi. Tam nav īsti pamata," viņš teica.

Vilks arī uzskata, ka liela nozīme ir ārējam pieprasījumam, kas ļauj Latvijas preču eksportētājiem turpināt veiksmīgi strādāt un palielināt apjomu. Iemesls tam ir lielais atbalsts eirozonā no valstu valdību puses, biznesa saskatītā perspektīva un lielu Eiropas Savienības līdzekļu ieplūšana.

Vienlaikus viņš brīdināja par pārkaršanas riskiem būvniecībā un nekustamo īpašu tirgū, kur Latvijai jau bijusi negatīva pieredze.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu