Gāzes cenas Eiropā pārsniedz rekordu - $600 par 1000 kubikmetriem (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Gāzes cenas Eiropā pārspēj rekordus, jo Gazprom atteicies rezervēt papildu jaudas gāzes tranzītam caur Ukrainu. Gāzes monopols vienlaikus ziņo par 22 reižu lielu peļņas pieaugumu, vēsta RBC.RU

Gāzes nākotnes līguma cenas oktobrim Nīderlandes TTF centrā sasniedza 49,26 eiro par 1000 kWh, kas ir līdzvērtīgi 600 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem, izriet no ICE apmaiņas datiem. Plkst. 17:53 pēc Maskavas laika tās samazinājās līdz 49,2 eiro.

Iepriekš izsolē 30. augustā cena svārstījās un nokritās līdz 48,2 eiro.

Pagājušajā nedēļā gāzes cena Eiropā sasniedza maksimumu - 580 USD par 1000 kubikmetriem un vairāk, bet pēc tam dažu dienu laikā tā samazinājās par gandrīz 100 ASV dolāriem, ņemot vērā kļūdainus datus par “Nord Stream 2” iedarbināšanu, ko publicēja Vācijas gāzes pārvades operators "Gascade".

Jaunu impulsu gāzes cenām deva izsoles rezultāti par papildu jaudu rezervēšanu gāzes tranzītam caur Ukrainu septembrī. Tur tika piedāvāti tilpumi līdz 15 miljoniem kubikmetru dienā, bet “Gazprom” nopirka tikai 0,65 miljonus kubikmetru dienā, jeb 4,3% no tilpuma.

Līdzīgu iemeslu dēļ gāzes cenas strauji pieauga jūlijā, kad “Gazprom” atteicās rezervēt papildu tranzīta jaudu caur Ukrainu augustam.

Gāzes cenas Eiropā pieaug kopš gada sākuma, palielinoties aptuveni četras reizes. Vēl jūnijā TTF gāzes centra septembra nākotnes līgumi maksāja aptuveni $316.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu