"Baltijas pērle" ar "Pandoras lādi" Čakam "Baltajā naktī"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Pandoras lāde"
"Pandoras lāde" Foto: publicitātes

Kinofestivāls "Baltijas pērle" mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros piedāvā mēmā kino šedevru – Georga Vilhelma Pābsta "Pandoras lādi" (“Die Büchse der Pandora”, 1929).

4. septembrī Spīķeru radošajā kvartālā pulksten 22.45 tiks izrādīta šī pasaules kinematogrāfijas izcilāko darbu sarakstā iekļautā brīnišķīgā un grēcīgā kinolente. Formas un satura ziņā pārsteidzoša romantiska drāma, kurā galveno varoni atveido ikoniskā Luīze Bruksa (1906–1985).

Filmas reklāmas rullītis:

“Nav nekādas Garbo, nav nekādas Dītrihas! Ir tikai Luīze Bruksa!” apgalvoja leģendārais Francijas Sinematēkas dibinātājs Anrī Langluā, un viņam grūti iebilst. Jo neviena cita aktrise nevar lepoties ar tādu emociju un raksturu daudzveidību, tādu simbolismu kā Lulū, kura radīja uz ekrāna īpašu “seksuāla neprāta” gaisotni un uz visiem laikiem nostiprināja kino femme fatale tēlu.

Sižeta pamatā ir stāsts par liktenīgu dejotāju, kuras žilbinošais skaistums iekaro gan vīriešus, gan sievietes, savukārt kaislīgā iedaba noved pie likumsakarīgas bojāejas.

Vizuāli krāšņajā filmā agrīni jaušama film noir estētika, un tā joprojām ir ekspresionisma stila etalons.

"Pandoras lāde"
"Pandoras lāde" Foto: publicitātes

Aleksandra Čaka 120. jubilejā atminoties viņa skaistās un arī traģiskās attiecības ar sievietēm, viņa mīlestību pret mēmo kino, kā arī laikmeta garu, nav iedomājams īpašāks kino veltījums.

Šī gada “Baltās nakts” tēma ir “Iedomu spoguļi”, kas aizgūta no dzejnieka Aleksandra Čaka 1937. gadā publicētā tāda paša nosaukuma dzejas krājuma. Čaks bija latviešu modernās, urbānās dzejas aizsācējs, kurš turpina iedvesmot jaunradei vēl joprojām.

Ieeja – brīva.

Savukārt festivāla "Baltijas pērle" filmas tiks demonstrētas kinoteātrī "Splendid Palace" no 22. līdz 29. septembrim.

Biļetes var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs jau pašlaik un festivāla kasēs kinoteātrī "Splendid Palace" no 1. septembra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu