Afganistānā palikuši tūkstošiem afgāņu, kam ir tiesības evakuēties uz Vāciju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Atbilstoši Vācijas aplēsēm Afganistānā palikuši 10 000 līdz 40 000 vietējo darbinieku, kas strādājuši attīstības projektu organizācijās un kam ir tiesības evakuēties uz Vāciju, ja viņi jūtas apdraudēti, otrdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Vairums afgāņu, kas strādājuši kopā ar Vācijas bruņotajiem spēkiem un policiju, jau ir ārpus Afganistānas, tomēr, tā kā attīstības palīdzība Afganistānai nav apturēta, daudzi šīs jomas darbinieki palikuši Afganistānā, ar Austrijas kolēģi kopīgajā preses konferencē Berlīnē sacīja Merkele.

"Mūsu fokuss šobrīd ir vietējie darbinieki, un tie nav 300 cilvēki, tie, iespējams, drīzāk ir 10 000 līdz 40 000 cilvēku, un mums ir jānoskaidro, cik daudzi no viņiem vēlas valsti pamest un cik daudzi ne," skaidroja kanclere.

"Kā mēs to esam pieredzējuši, neviens lēmumu par došanos prom nepieņem viegli," piebilda Merkele.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

ANO Drošības padome pirmdien pieņēma rezolūciju, mudinot "Taliban" godāt savu apņemšanos un atļaut afgāņiem, kā arī ārvalstu pilsoņiem drošā veidā izceļot no Afganistānas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu